Turkije wil bevel over Afghaanse vredesmacht
Turkije heeft zich maandag bereid verklaard het bevel op zich te nemen van de internationale vredesmacht in Afghanistan. Het particuliere Turkse tv-station CNN heeft dit bekendgemaakt.
Het station meldde dat Turkije na dagen van besprekingen met Amerikaanse en Britse functionarissen een voorwaarde ingewilligd had gekregen, namelijk financiële steun voor de stationering van Turkse militairen in Afghanistan. De regering in Ankara zou erop hebben gewezen dat Turkije met een zware economische crisis worstelt en de kosten van de operatie niet alleen kan dragen.
Turkije werd in februari het eerste overwegend islamitische land dat zich bij de vredesmacht aansloot. Ankara stuurde 267 militairen die deelnemen aan patrouilles en de distributie van hulpgoederen verzorgen. De verwachting is dat Turkije het aantal militairen zal opvoeren tot 1000 als het de leiding van de vredesmacht op zich neemt.
De Turkse regering voerde sinds vorige week donderdag besprekingen met Amerikaanse en Britse onderhandelaars. Turkije zocht volgens bronnen ook de garantie dat andere NAVO-lidstaten hun militairen in Afghanistan houden als die onder Turks bevel komen te staan. De 4500 man sterke vredesmacht bestaat uit militairen uit Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland.
Groot-Brittannië zou eind april het bevel over de vredesmacht aan Turkije willen overdragen. De regering in Londen maakte maandag bekend dat zij 1700 infanteristen rond een eenheid van de Royal Marines naar Afghanistan stuurt, die onder Amerikaans bevel komen te staan. De nieuwe manschappen zullen samen met de Amerikaanse militairen in Afghanistan de strijd aanbinden met de resterende Taliban en al-Qaida-strijders.
De Britse minister van Defensie, Geoff Hoon, zei dat de groep in eerste instantie wordt gestationeerd op het vliegveld Bagram, ten noorden van Kabul. De eenheid zal half april operationeel zijn.
De Britten zouden vandaag het bevel over de multinationale brigade in Kabul overdragen aan de Duitsers, zei Hoon. Hij bevestigde dat Londen met Ankara onderhandelt over overdracht van het bevel over de internationale vredesmacht ISAF.
Het door de VS geleide offensief tegen Taliban- en al-Qaida-strijders in de bergen van Oost-Afghanistan is een groot succes. Dat zegt de Amerikaanse opperbevelhebber in Afghanistan, generaal Tommy Franks. De Afghaanse bondgenoten twijfelen echter aan het slagen van de operatie en zeggen dat het grootste deel van de vijandelijke strijders is ontkomen.
Franks verklaarde gisterochtend dat de strijd in Oost-Afghanistan vrijwel voorbij is en volgens plan is uitgelopen op een grote nederlaag voor de al-Qaida- en Taliban-strijders. Afghaanse krijgsheren die met hun soldaten meevochten met de Amerikanen zeggen echter dat tijdens de bombardementen het grootste deel van de strijders heeft weten te ontkomen. „De Amerikanen luisteren naar niemand en doen precies wat ze willen. De meeste strijders zijn ontsnapt, dat kun je geen groot succes noemen”, zei Abdul Wali Zardran, een van de commandanten die de afgelopen weken hebben meegevochten. Het Amerikaanse leger ontkent dat een groot aantal strijders is ontsnapt.
Franks weigerde in te gaan op de vraag hoeveel strijders er zijn gedood sinds het begin van Operatie Anaconda op 2 maart, maar zei wel dat het Amerikaanse leger nog niet klaar is met het opruimen van verzetshaarden van de Taliban en al-Qaida in Afghanistan en dat toekomstige operaties in omvang mogelijk vergelijkbaar met Anaconda zullen zijn.