Kamer houdt vast aan steun voor noorden
De Tweede Kamer heeft er opnieuw bij het kabinet op aangedrongen het noorden van Nederland ook na 2006 financieel te blijven steunen. Staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) is dat niet van plan. Volgens haar was afgesproken dat de miljoenensteun via de zogenoemde Langman–gelden in 2006 zou eindigen.
De Kamer en de drie noordelijke provincies bezweren echter dat het kabinet steeds heeft toegezegd dat er steun tot 2010 zou worden gegeven. Vorig jaar is dat bovendien nog eens vastgelegd in een Kameruitspraak.
Over hoe die steun er precies uit moet komen te zien, verschillen de Kamerfracties overigens nog wel van mening. Coalitiepartij D66 en de hele oppositie achten het ondenkbaar dat het kabinet de afspraken niet zou nakomen tot 2010. Dat zou betekenen dat Friesland, Groningen en Drente ook na 2006 60 miljoen euro per jaar tegemoet kunnen zien.
Coalitiepartijen CDA en VVD stelden zich woensdag tijdens een overleg in de Kamer gereserveerder op. Volgens VVD’er Schnijder moet er kritisch naar de plannen van het noorden gekeken worden en moeten de provincies ondersteund worden bij de omslag van een economie met vooral arbeidsintensieve diensten naar een kenniseconomie. Het CDA wil Van Gennip slechts vastleggen op het zoeken naar extra geld voor de periode na 2006.
De CDA–staatssecretaris zei woensdag wel bereid te zijn om te gaan praten met Noord–Nederland, maar het bijbehorend geld wordt een groot probleem, voorspelde Van Gennip. „Er is 60 miljoen euro beschikbaar. Als dat naar het noorden gaat, kan het niet naar plannen van andere regio’s."
De Kamer gaf woensdag Van Gennip wel het groene licht voor haar andere benadering voor het regionale beleid. Die is wat haar betreft niet meer zo gericht op het steunen van zwakke regio’s, maar het investeren in sterke punten.
Ongeveer 150 staten– en raadsleden uit Noord–Nederland zetten woensdag hun pleidooi voor voortzetting van de steun kracht bij door aanwezig te zijn in de Tweede Kamer. Ze boden de Kamerleden bovendien een petitie aan.
Na afloop van het debat waren de meesten voorzichtig positief over de opstelling van de Kamer. De Groningse commissaris van de koningin Alders had een „krachtig signaal" vanuit de Kamer ervaren. „Men heeft duidelijk gezegd tegen de staatssecretaris: zo kan het niet." Net als zijn collega van Drenthe, Ter Beek, hoopt hij dat de Kamer zich vastbijt in het verkrijgen van de steun tot 2010. Ter Beek had zich tijdens het debat flink geërgerd aan Van Gennip. „Keiharde afspraken lagen er, en ze ontkent ze nu gewoon."