Dexia voelt zich bedrogen door Aegon
Dexia heeft het gevoel te zijn bedrogen bij de aankoop van Labouchere, een bank die op grote schaal beleggingen via aandelenlease heeft verkocht. Volgens Dexia heeft voormalig eigenaar Aegon bij de verkoop van het bedrijfsonderdeel belangrijke feiten achtergehouden.
Alle zaken die wezen op de dreigende problemen met aandelenlease werden weggemoffeld, zei advocaat J. Cornegoor van Dexia dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam. „Aegon heeft er bewust voor gekozen deze tikkende tijdbom tijdig aan Dexia over te doen. Dexia wist niet dat de bank groot risico liep onderwerp te worden van het grootste juridische conflict uit de Nederlandse geschiedenis. Aegon wist dat wel.”
Volgens Dexia werd kritiek van de beurstoezichthouder AFM achtergehouden. Datzelfde zou gelden voor de kanttekeningen die de beurs in Amsterdam plaatste bij brochures van Labouchere. En dat Labouchere aandelenleaseproducten op basis van een tweede hypotheek beheerde, heeft Dexia naar eigen zeggen pas na de koop ontdekt. Deze constructie wordt zwaar bekritiseerd.
Een woordvoerder van de verzekeraar doet de aantijgingen af als „apekool.” Volgens hem heeft Dexia tijdens een boekenonderzoek in de aanloop naar de overname alle relevante informatie onder ogen gekregen. Een dergelijk onderzoek moet voorkomen dat een koper na een overname voor onaangename verrassingen komt te staan.
Dexia heeft Labouchere in 2000 voor circa 900 miljoen euro ingelijfd. Door de overname van het bedrijfsonderdeel van Aegon haalde de bank de gewraakte beleggingen met aandelenlease in huis.
Nog geen twee jaar later werd Dexia geconfronteerd met de grote risico’s van beleggen met geleend geld. Ontevreden beleggers roerden zich, omdat hun investeringen door de aanhoudende koersdalingen op de beurzen waren verdampt. Zij bleven met een schuld achter.
Inmiddels lopen er tal van rechtszaken tegen Dexia wegens aandelenlease. De deuken in de reputatie zijn zo talrijk dat Dexia niet langer investeert in Nederland. De nieuwkomer in bankenland werd door de rel rond aandelenlease dit jaar gedwongen te kiezen voor een sterfhuisconstructie.
In een slepende procedure probeert de bank de overname van Labouchere terug te draaien. De advocaat van Dexia noemde de verkoop door Aegon „een meesterzet. Aegon doet tijdig de hete aardappel over aan Dexia en krijgt daar nog geld voor ook. Die hete aardappel moet terug naar de vorige eigenaar.”
De procedure over de verkoop van Labouchere loopt sinds eind 2002 en tot nu toe hield Dexia het op dwaling door Aegon. Advocaat Cornegoor zei dinsdag voor de rechtbank dat hij het verwijt sterker zal maken. Dexia beticht Aegon nu ook openlijk van bedrog bij de transactie. Daarmee zegt de bank dat Aegon willens en wetens informatie heeft achtergehouden bij de verkoop.
Dexia zette deze stap tijdens de eerste openbare zitting in deze zaak, die voorheen schriftelijk werd gevoerd. De twee partijen ontmoetten elkaar dinsdag in de rechtbank, omdat Aegon het boekenonderzoek van Dexia wil inzien. Aegon wil weten over welke informatie Dexia voor de overname beschikte, zodat de verzekeraar zich tegen de claim kan verdedigen. Dexia weigert over de brug te komen en meent dat de tegenpartij uitsluitend tijdwinst wil boeken. Op die manier zou Aegon de beslissing in de procedure kunnen uitstellen totdat de storm over aandelenlease is geluwd.
Op de vraag of Dexia de rapportages van het boekenonderzoek moet afstaan, geeft de rechter op 20 oktober antwoord. Daarna steggelen de twee partijen schriftelijk verder over de hamvraag: is Labouchere volgens de regels verkocht? Naar verwachting staan de advocaten van Aegon en Dexia pas volgend jaar weer in de rechtszaal om hun pleidooi in deze zaak te houden.