„No-claim in zorg nog niet haalbaar”
Het is ondoenlijk om het no-claimsysteem voor ziekenfondsverzekerden volgend jaar al in te voeren. Dat heeft bestuursvoorzitter B. Dessing van zorgverzekeraar VGZ dinsdag gezegd.
Ook de koepel Zorgverzekeraars Nederland maakt zich zorgen over de korte voorbereidingstijd die er overblijft om het nieuwe systeem nog in te voeren. De Tweede Kamer moet het wetsvoorstel nog behandelen.
Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) wil dat ziekenfondsverzekerden volgend jaar meer premie gaan betalen. Aan het eind van het jaar kunnen ze de zorgkosten die ze niet hebben gemaakt, terugkrijgen tot een maximum van 250 euro. De maatregel is eigenlijk een omgekeerde eigen bijdrage. Bij de eigen bijdrage betalen mensen bij elk bezoek aan de arts. In dit geval schieten ze het voor en krijgen ze geld terug als ze niet naar de dokter gaan.
Hoogervorst wil op die manier patiënten ervan bewust maken dat zorg niet gratis is en hij hoopt dat ze zuiniger met de zorg omgaan. Maar volgens de zorgverzekeraars is een eigen bijdrage daar een betere methode voor. Bovendien is de tarievenstructuur voor huisartsen er nog niet op aangepast. Huisartsen krijgen nu nog een standaardtarief per patiënt, terwijl er voor de berekening van de no-claim een rekening per doktersbezoek moet worden gemaakt.
Dessing is het ook niet eens met het plan van de minister om de nieuwe standaardverzekering los te koppelen van de aanvullende verzekering. Het kabinet buigt zich vrijdag over het plan van Hoogervorst om in 2006 een verplichte standaardverzekering voor alle Nederlanders in te voeren. Zorgverzekeraars mogen verzekerden voor deze verzekering niet weigeren. Maar ze mogen wel patiënten weigeren voor de aanvullende verzekering, volgens de plannen van Hoogervorst en de Tweede Kamer.
VGZ vindt dat dit anders moet. De ervaring leert dat 95 procent van de mensen zijn aanvullende verzekering afsluit bij de verzekeraar bij wie ze een standaardverzekering hebben lopen. Dus de beoogde beweging van patiënten in de markt zal klein blijven, stelt Dessing. Zorgverzekeraars Nederland wil zich nog niet over deze kwestie uitlaten. De zorgverzekeraars gaan daar eind deze maand over praten, aldus een woordvoerder.