Raad van State sluit boek kokkelvisserij
De Raad van State heeft de kokkelvissers de laatste kans ontnomen om uit te varen en 8000 ton schelpdieren uit de Waddenzee te halen.
Het bestuursrechtscollege heeft gisteren het verzoek van de kokkelvissers om het visverbod tijdelijk op te heffen van de hand gewezen.
De Raad van State sluit niet uit dat de kokkelvisserij dit najaar toch „significante negatieve effecten” op het natuurgebied de Waddenzee zou hebben. Op basis van de vorige week gepubliceerde uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg moet Nederland daarom de kokkelvisserij verbieden. Het ministerie van Landbouw wilde de kokkelvissers wel nog één keer een vergunning geven om dit najaar te vissen.
Met de uitspraak valt definitief het doek voor de kokkelvissector. Dit najaar was voor de vissers de allerlaatste mogelijkheid om schelpdieren van de Waddenbodem af te schrapen. Vanaf 1 januari 2005 gaat het algemene kokkelvisverbod in. Het kabinet heeft al eerder onder druk van natuurorganisaties besloten de kokkelvisserij op de Waddenzee te verbieden.
Wel is er overeenstemming met diezelfde natuurorganisaties bereikt om voor ruim 9 miljard euro gas te gaan winnen onder de Waddenzee.
Het Europese hof bepaalde vorige week nog dat Nederland kokkelvissen alleen mag toestaan als uit degelijk onderbouwd wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mechanische kokkelvisserij het beschermde natuurgebied de Waddenzee geen significante schade toebrengt. Volgens de kokkelvissers en het ministerie zijn er dit jaar zo veel kokkels dat na het opvissen van 8000 ton meer dan voldoende overblijft voor de vogels.
Een groot aantal natuur- en milieuorganisaties, waaronder de Waddenvereniging, de Vogelbescherming en Wilde Kokkels, vreest wel degelijk aanzienlijke schade. Bovendien vonden de natuurorganisaties het onverteerbaar dat LNV, ondanks het strenge arrest van het Europese hof en het zogenaamde EVA II-onderzoek over de effecten van de kokkelvisserij, de vissers nog één keer de kans wilde geven om schelpdieren te winnen. De visvergunning voor 8000 ton zou volgens hen hoe dan ook leiden tot een verdere achteruitgang van wadvogels zoals eidereenden en scholeksters. De Raad van State deelt de twijfel van de natuurorganisaties.
Nu de kokkelvissers geen gebruik mogen maken van hun vergunning, lijden zij flinke schade. De vissers lagen al klaar om uit te varen. De sector schat het nadeel voor dit najaar op minimaal 70 miljoen euro. Voor de volgende jaren lopen de schattingen uiteen van 100 tot meer dan 200 miljoen euro. Het kabinet laat een aparte commissie onderzoek doen naar een schadevergoeding voor de kokkelvisserijsector.