Niveau opleiding jonge Nederlanders blijft achter
Jonge Nederlanders zijn minder goed opgeleid dan hun leeftijdgenoten in andere Europese landen. Dat komt omdat in ons land meer jongeren zonder diploma het onderwijs verlaten. Het aantal jongeren tussen de 20 en 24 jaar dat geen onderwijs meer volgt en geen diploma heeft, is in Nederland een van de hoogste in de Europese Unie.
Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de organisatie voor economische samenwerking in Europa (OESO) naar onderwijs in Europa. Minister Van der Hoeven (Onderwijs) heeft het onderzoek dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd.
Verder neemt het aantal jongeren dat nog onderwijs volgt als ze niet meer leerplichtig zijn, in Nederland sneller af dan in onze buurlanden. Van der Hoeven wil in 2010 het aantal leerlingen dat voortijdig afhaakt gehalveerd hebben.
Nederland heeft nog altijd het hoogste aandeel hoger opgeleiden, al blijft de groei in deze sector achter bij die in omringende landen. In technische en exacte studies heeft ons land betrekkelijk weinig afgestudeerden. Wat betreft het aantal vrouwen dat voor deze richtingen kiest, ligt Nederland internationaal gezien op achterstand. Voor buitenlandse studenten lijkt Nederland niet echt aantrekkelijk. Hun aandeel is beduidend lager dan in onze buurlanden.
In eerdere OESO–rapporten bleef Nederland altijd achter als het ging om het het aandeel van het bruto binnenlands product (BBP) dat naar onderwijs gaat. Deze achterstand is Nederland aan het inlopen. Met 4,9 procent van het BBP komt ons land in de buurt van het EU–gemiddelde.