ESM-baas: Europese schulden zijn niets nieuws
De topman van het permanente Europese noodfonds ESM roept op tot solidariteit van de EU-landen in de bestrijding van de coronacrisis. Directeur Klaus Regling pleit voor een gezamenlijk financieel antwoord op de crisis en wijst erop dat Europese schulden niets nieuws zijn. „Er staat al zo’n 800 miljard euro aan Europese schulden uit”, schrijft hij in een opiniestuk dat in vijftien Europese kranten, waaronder NRC, is gepubliceerd.
De lidstaten ruziën over welke instrumenten ze samen moeten inzetten om de economische gevolgen van de coronacrisis te beperken. Onder aanvoering van Parijs en Rome wil een aantal regeringen euro-obligaties gaan uitgeven. Nederland en Duitsland moeten daar niets van hebben. Premier Rutte wil ook het ESM, dat in 2012 werd gelanceerd om landen in financiële problemen te redden, niet zonder voorwaarden inzetten. Dat fonds heeft een leencapaciteit van 410 miljard euro. De eurolanden zijn de aandeelhouders.
Regling betoogt dat het ESM, de Europese Investeringsbank (EIB) en in mindere mate de Europese Commissie „al jarenlang onderlinge schulden oftewel een Europese schuld aangaan.” „Het ESM zou met zijn onbenutte financiële vuurkracht van 410 miljard euro kredietlijnen tegen lage rentes kunnen verstrekken.”
Volgens de Duitse econoom is er geen tijd om nieuwe instellingen of instrumenten in het leven te roepen.
Na afloop van dit jaar, schrijft Regling, moeten dan verdergaande oplossingen worden bedacht om de Europese economieën van de pandemieklap te helpen herstellen. In de volgende Europese meerjarenbegroting, die van 2021 tot en met 2027 loopt, zou volgens hem „bijvoorbeeld rekening kunnen worden gehouden met die lidstaten die vooral met sterke negatieve economische gevolgen te maken hebben. Italië zou waarschijnlijk de komende jaren geen nettobijdrage aan de EU-begroting hoeven te leveren.”