VN roepen op tot biljoenensteun voor arme landen om coronacrisis
De Verenigde Naties (VN) roepen op tot een steunpakket van 2,5 biljoen (2500 miljard) dollar voor opkomende economieën om zo de economische schade van de coronacrisis te beperken. „Dat is hoe we wereldwijd actie kunnen nemen om internationale solidariteit te tonen”, aldus de internationale organisatie. Zo’n twee derde van de wereldbevolking staat volgens de VN voor een ongekend grote economische ramp.
Tot 1 biljoen dollar uit het steunpakket moet beschikbaar komen voor de opkomende economieën via het International Monetair Fonds (IMF), aldus de VN. Daarnaast moet nog eens 1 biljoen dollar aan schulden worden kwijtgescholden. De resterende 500 miljard dollar aan steun moet vrijkomen via een speciaal fonds voor de gezondheidszorg. Landen die zijn aangesloten bij de VN moeten dat fonds bekostigen.
Volgens een nieuw rapport van de VN kampen armere landen in de wereld met fikse economische schokken. Ze kregen de afgelopen twee maanden te maken met kapitaalvlucht, stijgende financieringskosten, afwaarderingen van valuta’s en het wegvallen van inkomsten uit export en toerisme. En voor zover te zien is, zal de situatie nog „veel erger” worden, vreest de organisatie. Daardoor zou een snel herstel, zoals na de crisis van 2008, niet realistisch zijn.
Daarnaast hebben de armere landen geen financiële ruimte of organisatorische capaciteit om de economische schade van de coronacrisis te beperken, zoals de rijkere landen dat wel kunnen doen. Volgens berekeningen van de VN tellen de steunpakketten van de G20-landen op tot zo’n 5 biljoen dollar.
Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde al eerder dat opkomende economieën zeker 2500 miljard dollar steun nodig hebben. Meer dan tachtig landen hebben bij het fonds al aanvragen ingediend voor financiële steun bij het verzachten van de economische pijn. Aan sommige landen, waaronder Kirgizië, heeft het IMF ook al forse steun toegezegd.