Sharon: Arafat wordt net als Hamas-leiders verwijderd
De Palestijnse leider Yasser Arafat wordt „verwijderd” als de tijd daar rijp voor is en geniet geen andere status dan leiders van de radicale Hamas-beweging die door Israël zijn gedood. Dat heeft de Israëlische premier Ariel Sharon gezegd in een dinsdag gepubliceerd interview met de krant Yediot Ahronot.
Sharon wees erop dat Israël de spirituele leider van Hamas, Ahmed Yassin, heeft uitgeschakeld. Drie weken later werd Yassins opvolger, Abdel Aziz Rantisi, door Israël geliquideerd. „Wij zullen op dezelfde manier handelen waar het Arafats verwijdering betreft”, aldus de premier. „Zoals we tegen andere moordenaars optreden, zullen we ook omgaan met Arafat.”
Sharon heeft al eerder gedreigd Arafat te zullen verwijderen. Het Israëlische kabinet nam vorig jaar een resolutie aan om de Palestijnse leider uit te schakelen maar gaf daar geen gevolg aan. De Verenigde Staten zijn fel tegenstander van een liquidatie van Arafat.
Het Israëlische leger heeft maandag een leider van de radicale Al-Aqsa Martelarenbrigades geliquideerd. Een helikopter van de Israëlische luchtmacht bestookte de radicale leider Mahmoud Abu Halifa in diens auto in Jenin. Ook twee andere leden van de extremistische groep kwamen om het leven.
De Israëlische minister van Financiën, Benjamin Netanyahu, heeft maandag gepleit voor een nationaal referendum over het plan van premier Ariel Sharon voor terugtrekking uit de Gazastrook. Volgens Netanyahu kan een referendum helpen „een bitter verdeeld land” te herenigen.
Volgens opiniepeilingen is een flinke meerderheid van de Israëlische bevolking voor terugtrekking. Sharon is niettemin geen voorstander van een volksraadpleging, omdat daardoor maandenlange procedurele vertragingen zouden ontstaan. De ontruiming van de nederzettingen in de Gazastrook staat gepland voor september 2005. Hoewel Netanyahu met zijn pleidooi voor een referendum zegt de eenheid van het land te willen bevorderen, is er hem meer aan gelegen om het hele ontruimingsplan op de lange baan geschoven te krijgen. Als Sharons rivaal in de strijd om de macht in de Likud-partij kan hij de steun van de kolonisten heel goed gebruiken.
Maandag werd bekend dat kolonisten die bereid zijn nu al uit hun nederzetting in de Gazastrook te vertrekken, waarschijnlijk vanaf eind deze week een voorschot kunnen krijgen op de compensatie die de regering aan uit te zetten kolonisten gaat betalen. Sharon zou dinsdag een compensatieregeling aan het kabinet voorleggen. Als die wordt aangenomen, kunnen al aan het eind van de week de eerste voorschotten worden verstrekt.
Rond de 8500 kolonisten moeten verkassen als Sharons plan om alle nederzettingen in de Gazastrook en een drietal kleine nederzettingen op de Westoever op te geven, volgend jaar wordt uitgevoerd. Kolonistenleiders hebben verzet aangekondigd en de vrees dat het bij de ontruiming tot gewapende confrontaties komt, neemt toe. Door vrijwillig vertrek aan te moedigen hoopt Sharon de kans daarop te verkleinen.
Het voorgestelde voorschot bedraagt ongeveer eenderde van het compensatiebedrag dat een kolonistengezin tegemoet kan zien. Gecompenseerd wordt het verlies van eigendommen, huisvesting en werk. Bij het vaststellen van het bedrag is van belang hoeveel jaar een gezin al in de nederzetting woont en hoe groot het verlies aan inkomsten is. Het gemiddelde bedrag per gezin zal volgens de ministers uitkomen tussen de 200.000 en 500.000 dollar (163.000 tot 408.000 euro).