Brinkhorst voor meer windparken in Noordzee
Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil het verbod op de bouw van windparken in de Noordzee nog voor het einde van dit jaar opheffen. De bewindsman kondigde dat maandag aan op een bijeenkomst over duurzame energie in Amsterdam.
Brinkhorst wil op die manier deze vorm van duurzame energieopwekking een nieuwe impuls geven, aldus een woordvoerder van Economische Zaken in een toelichting. Hij zal samen met staatssecretaris Schultz van Verkeer en Waterstaat binnenkort het kabinet een voorstel doen.
In de afgelopen periode zijn er vergunningen gegeven voor de aanleg van twee windparken in de Noordzee, één voor de kust van Egmond aan Zee en één voor de kust van IJmuiden. Die moeten nog worden gebouwd.
Voor nieuwe projecten gold een zogenoemd moratorium, in afwachting van nieuwe wetgeving. Brinkhorst vindt dat te lang duren en wil daarom van dit tijdelijk verbod af, zodat nieuwe aanvragen voor vergunningen weer in behandeling kunnen worden genomen.
Als doelstelling geldt al enige tijd dat in het jaar 2020 een opgesteld vermogen van 6000 megawatt aan windmolens in zee staat. Die hoeveelheid is goed voor de jaarlijkse stroombehoefte van circa 6 miljoen huishoudens.
De twee zeeparken voor de kust van Egmond en IJmuiden hebben samen een vermogen van 220 megawatt. Op het land staan inmiddels windmolens met een gezamenlijk vermogen van 1000 megawatt. Binnen een aantal jaren moet dat zijn uitgebreid naar 1500 megawatt.
Volgens de woordvoerder van Economische Zaken hebben consortia al belangstelling getoond voor de bouw van nieuwe windparken in de Noordzee. EnergieNed, de brancheorganisatie van energiebedrijven in Nederland, reageerde positief op het plan van Brinkhorst. „Hoe meer duurzaam vermogen, hoe beter”, zei een woordvoerder.
Een woordvoerder van Greenpeace zei in een reactie „heel blij” te zijn dat er schot in de zaak komt. De milieuorganisatie vindt het wel „tenenkrommend dat Brinkhorst er nu goede sier mee maakt.” „Jarenlang is niets gedaan aan dit dossier”, aldus de zegsman.
Milieuorganisatie Stichting De Noordzee vindt dat Brinkhorst „verwarring” zaait. „Nu lijkt het erop dat iedereen een vergunning mag aanvragen, terwijl de randvoorwaarden op het gebied van natuur en milieu niets eens duidelijk zijn”, aldus een woordvoerder.