Onrust in Herat na ontslag gouverneur
Honderden demonstranten hebben zondag kantoren van de Verenigde Naties, een Deense hulporganisatie en een Afghaanse mensenrechtencommissie in de West-
Afghaanse stad Herat bestormd. Bij botsingen met ordetroepen vielen ten minste drie doden en raakten tientallen mensen gewond.
De demonstranten protesteerden tegen het ontslag van de gouverneur van de provincie Herat, de krijgsheer Ismail Khan. De Afghaanse president Hamid Karzai veroordeelde de onrust en kondigde „krachtige” maatregelen aan. De rellen braken uit terwijl de door Karzai aangestelde opvolger van Khan, de voormalige Afghaanse ambassadeur in Oekraïne Sayed Mohammed Khairkhwa, in Herat arriveerde.
De betogers plunderden de gebouwen en staken een deel ervan in brand. VN-personeel en hulpverleners sloegen op de vlucht naar een Amerikaanse militaire basis. Ten minste één VN-voertuig ging in vlammen op.
De lezingen over de botsingen liepen sterk uiteen. Een Afghaanse gewonde zei dat hij was geraakt door scherven van een granaat die door een Amerikaanse militair was gegooid. Een Amerikaanse legerwoordvoerder ontkende met klem dat de Amerikanen hadden gevuurd of granaten hadden gegooid.
Een Afghaanse regeringswoordvoerder zei dat Afghaanse militairen en politieagenten in de lucht hadden gevuurd en dat niemand was gedood. Hij erkende dat ten minste tien mensen gewond waren geraakt. Een lid van een provinciale gezondheidsdienst zei dat drie mensen dodelijk waren getroffen, onder wie een 15-jarige jongen. Er waren volgens deze bron ruim vijftig gewonden.
Zaterdag hebben Afghaanse soldaten in Herat twee Amerikaanse soldaten ontzet die door woedende demonstranten met stenen waren bekogeld. De Afghaanse soldaten losten waarschuwingsschoten en volgens het Afghaanse leger raakten twee demonstranten gewond, van wie één door een kogel. Het ziekenhuis in Herat zei vier gewonden te hebben binnengekregen.
Khan werd zaterdag door Karzai aan de kant geschoven. Zijn positie zou onhoudbaar zijn geworden sinds zijn manschappen een maand geleden slaags raakten met die van een rivaliserende krijgsheer. Khan zou zijn ontslag hebben geaccepteerd, maar de ministerspost die Karzai hem aanbood hebben geweigerd.