Economie eurozone zucht zwaar onder coronacrisis
De economie van de eurozone heeft zwaar te lijden onder de uitbraak van het coronavirus en de inperkingsmaatregelen van overheden om de ziekte te beteugelen. Met name in de dienstensector met bijvoorbeeld toerisme, luchtvaart, horeca en detailhandel gaan de zaken buitengewoon moeizaam. Maar ook in de industrie zijn de negatieve gevolgen van het virus duidelijk merkbaar. De Britse marktonderzoeker Markit meldde op basis van voorlopige cijfers dat zijn inkoopmanagersindex voor de dienstensector in het eurogebied voor maart kelderde naar een stand van 28,4 van 52,6 in februari. Dat is de sterkste afname ooit gemeten. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp van de activiteit. De daling was veel scherper dan economen hadden verwacht, want zij rekenden in doorsnee op een niveau van 39,5.
Door het virus zijn het Europese luchtverkeer en toerisme vrijwel volledig platgelegd, terwijl horeca, uitgaansgelegenheden en veel winkels de deuren hebben gesloten op last van overheden om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. De graadmeter voor de industrie in de eurolanden zakte naar een stand van 49,2 naar 44,8. Hier lag de consensus van kenners op 39. Veel industriebedrijven in Europa hebben de deuren gesloten om de uitbraak te beperken. Ook zorgt het virus voor verstoringen in de toeleveringsketen, waardoor de productie wordt ontregeld. De samengestelde index van diensten en industrie noteerde voor maart een voorlopige stand van 31,4 tegen 51,6. Dat is ook de laagste stand ooit. Hier werd door economen gemiddeld 38,8 voorspeld.
Markit meldde dat in Duitsland en Frankrijk, de twee grootste economieën van de eurozone, een flinke afname van de economische activiteit was te zien. Dat geldt ook voor Groot-Brittannië. Autoriteiten in Europa zijn bezig met omvangrijke steunmaatregelen om de economie te stimuleren. „De activiteit in het bedrijfsleven van de eurozone is in maart ingestort in een mate die veel erger is dan op het hoogtepunt van de financiële crisis”, verklaarde Markit-hoofdeconoom Chris Williamson. Volgens hem wijzen de cijfers op een economische krimp in de eurozone in het eerste kwartaal met circa 2 procent. „En er is duidelijk ruimte voor een nog sterkere neergang”, waarschuwde Williamson. ING-hoofdeconoom Bert Colijn spreekt van grimmige cijfers. Het is volgens hem nog de vraag hoe groot de economische krimp door het virus uiteindelijk zal zijn en in hoeverre beleidsmakers de klap kunnen verzachten.