Buitenland

Meer vluchten om EU-burgers terug te halen

Meerdere landen in Europa organiseren vluchten om EU-burgers terug te halen die vanwege het coronavirus moeite hebben om weer thuis te komen. Zij doen dit via het zogenoemde mechanisme voor civiele bescherming van de EU, waardoor tot driekwart van de kosten door de EU worden gedragen. Nederland doet vooralsnog niet mee, blijkt uit een overzicht van de Europese Commissie.

ANP
23 March 2020 13:49Gewijzigd op 16 November 2020 18:38

België bracht dit weekend met hulp van dat programma 223 EU-burgers terug uit Tunesië. Duitsland doet dat vanuit Egypte, Marokko, Tunesië, de Filipijnen, Argentinië en de Dominicaanse Republiek. Vliegtuigen uit Letland zullen EU-burgers terugbrengen vanuit Georgië en toestellen uit Litouwen doen dat vanuit Indonesië.

Tsjechië organiseert repatriëringsvluchten voor Egypte, Vietnam en de Filipijnen en Polen voor Tsjaad, Soedan, Nepal en de Malediven. Het Verenigd Koninkrijk vliegt Britten en andere Europeanen terug uit Peru.

Met het mechanisme zijn sinds het begin van de uitbraak in totaal 1381 EU-burgers teruggehaald: uit het Chinese Wuhan, Japan, Californië, Marokko en Tunesië. Nederland heeft vooralsnog geen vluchten via dit instrument georganiseerd. Wel heeft de overheid landingsrechten geregeld voor bijvoorbeeld repatriëringsvluchten van Transavia naar Marokko.

Hoeveel Europeanen op verre bestemmingen naar huis willen is onduidelijk. Het gaat in ieder geval om 200.000 gestrande reizigers in vooral Azië, Latijns-Amerika en Afrika, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell maandag na video-overleg met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken.”We moeten hen helpen om terug te gaan. Dat vereist coördinatie tussen lidstaten.” Hij tekende daarbij aan dat de rol van de EU beperkt is, omdat consulaire bijstand en terughaalacties bevoegdheden van de lidstaten zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer