Blanke boer vermoord in Zimbabwe
Op de dag dat de presidenten van Zuid-Afrika en Nigeria zich bij president Robert Mugabe in Zimbabwe meldden om te spreken over de omstreden presidentsverkiezingen in zijn land, heeft het politiek getinte geweld in Zimbabwe opnieuw een blanke boer het leven gekost.
De CFU, de bond waarin de boeren zich hebben verenigd, meldde dat de 51-jarige Terry Ford maandagmorgen op zijn erf bij Norton (zo’n 30 kilometer ten westen van Harare) om het leven is gebracht. Volgens de bond moeten de daders net als bij de eerdere aanvallen op boeren worden gezocht onder de militante leden van de partij van Mugabe, ZANU-PF. Ford had zondagavond zijn buren gebeld met de mededeling dat zijn landgoed door een groep van twintig extremisten werd belegerd. Volgens de CFU probeerde Ford bij zonsopkomst te vluchten, maar werd hij uit zijn auto gesleurd en driemaal door het hoofd geschoten.
De afgelopen twee jaar zijn al tien blanke boeren om het leven gebracht door landloze oorlogsveteranen die met de steun van de regering meer dan 1700 landerijen van blanken bezet houden. Sinds Mugabe afgelopen week werd uitgeroepen tot overwinnaar van de presidentsverkiezingen, is er volgens de boeren een toename van het geweld merkbaar.
De grootste Zimbabwaanse vakcentrale heeft maandag opgeroepen tot een algemene staking van morgen tot vrijdag. Reden voor de acties is het lastigvallen van arbeiders na afloop van de presidentsverkiezingen, aldus de centrale ZCTU.
Afgelopen week probeerde de politie een gesloten vergadering van de ZCTU bij te wonen. Uit angst voor het indammen van de handelingsvrijheid van vakbonden, besloot de vakcentrale uit protest de acties te organiseren. Leden van bij de ZCTU aangesloten bonden worden gezien als de drijvende kracht achter de oppositie onder leiding van Morgan Tsvangirai. „De ZCTU roept alle arbeiders ertoe op weg te blijven bij hun werkplaatsen als protest tegen het inperken door de staat van de vrijheid van de vakbonden”, aldus een communiqué van de ZCTU. Ook het lastigvallen, mishandelen en het overplaatsen van mensen na de stembusgang van afgelopen week is de ZCTU een doorn in het oog.
Mugabe sprak maandag in Harare met zijn ambtgenoten Thabo Mbeki (Zuid-Afrika) en Olusegun Obasanjo (Nigeria) over het verloop van de verkiezingen, die volgens de meeste westerse landen niet eerlijk waren, en over de toekomst van het sinds twee jaar door geweld geteisterd land. Mbeki en Obasanjo hadden in Harare ook een ontmoeting met Morgan Tsvangirai, de leider van de MDC die het in de presidentsverkiezingen tegen Mugabe opnam.
Dinsdag werden Mbeki en Obasanjo, net als de Australische premier John Howard, in Londen verwacht. De landen van het Gemenebest zullen dan besluiten of er sancties worden getroffen tegen het regime van Mugabe. De geïndustrialiseerde lidstaten van het Gemenebest zijn daar voorstander van, maar vooral de Afrikaanse landen zijn tot nu toe huiverig om Mugabe aan te spreken op het verloop van de stembusgang. Vertegenwoordigers van de 54 Gemenebest-landen zullen in de Britse hoofdstad spreken over het rapport van de eigen waarnemers, die concludeerden dat de Zimbabwaanse kiesgerechtigden niet in staat werden gesteld in vrijheid hun stem uit te brengen.
Volgens de officiële verkiezingsuitslag behaalde Mugabe 56 procent van de stemmen en de MDC 42 procent. De MDC liet maandag echter weten over eigen cijfers te beschikken die een ander beeld laten zien. In mogelijk vijftig van de 120 kiesdistricten kreeg de MDC meer en ZANU-PF minder stemmen dan de officiële uitslagen laten zien, aldus de oppositiepartij, die aankondigde op korte termijn met gedetailleerde statistische informatie naar buiten te zullen treden.
Van een van de kiesdistricten, Chipinge North in het oosten van Zimbabwe, maakte de MDC wel al eigen cijfers bekend. In Chipinge North heeft Mugabe volgens de officiële uitslag 9980 stemmen gekregen, tegen Tsvangirai 12.940. Uit cijfers van het kiesdistrict blijkt volgens de MDC echter dat er bijna 6000 stemmen minder zijn uitgebracht dan zijn opgenomen in de officiële uitslag. De ’extra’ stemmen zouden ten goede zijn gekomen aan Mugabe, aldus de MDC.