Amerikanen testen vaccin tegen coronavirus bij mensen
Amerikaanse onderzoekers zijn maandag gestart met een het testen van een vaccin tegen het nieuwe coronavirus bij mensen. Voor zover bekend zijn ze hiermee de eerste wereldwijd. Vier mensen hebben inmiddels een prik gehad. Het gaat om een zogenaamde fase 1-klinische studie, waarbij de veiligheid van het vaccin bij verschillende doses wordt onderzocht. Ook wordt er gekeken of het vaccin in staat is om een immuunreactie bij de proefpersonen op te wekken.
„Het vinden van een veilig en effectief vaccin tegen het covid-19-virus is een zaak die de hoogste prioriteit verdient en in het belang is van de volksgezondheid”, stelt dr. Anthony Fauci, directeur van de NIAID, een onderzoeksinstituut dat het project financiert. „Deze studie, die in recordtijd is gelanceerd, is een belangrijke eerste stap richting het bereiken van dat doel.”
Aan de studie doen in totaal 45 gezonde vrijwilligers mee, in de leeftijd van 18 tot 55 jaar. Zij krijgen twee keer een prik in de bovenarm, met 28 dagen tussentijd. Drie verschillende doses van het vaccin worden getest bij evenzoveel studiecohorten: 25, 100 of 250 microgram. De studie wordt uitgevoerd aan het Kaiser Permanente Washington Health Research Institute, een onderzoeksinstituut in Seattle, in de Amerikaanse deelstaat Washington.
Momenteel zijn er nog geen goedgekeurde vaccines tegen Covid-19. Wel zijn er wereldwijd tientallen onderzoeksgroepen bezig met het ontwikkelen van een vaccin. Naar verwachting gaan er nog maanden overheen voordat het vaccin getest en goedgekeurd op de markt is.