KPN haalt callcenter SNT van de beurs
Telecombedrijf KPN wil callcenterbedrijf SNT van de beurs halen tegen een bod van 13,50 euro per aandeel. Dat hebben beide ondernemingen vrijdag bekendgemaakt. KPN heeft momenteel al meer dan de helft van de aandelen SNT in handen.
Het totale overnamebedrag komt op ongeveer 85 miljoen euro uit, dat contant wordt betaald, aldus een woordvoerder van KPN. Rabobank heeft een belang van ruim 10 pct in het callcenterbedrijf en heeft zich verplicht de SNT–aandelen te verkopen tegen de biedingsprijs.
De commissarissen en het bestuur van SNT staan achter het voornemen van KPN. De twee bedrijven verwachten de komende twee weken volledige overeenstemming te bereiken over het bod. Wanneer de aankoop rond is, wil KPN de beursnotering van SNT beëindigen.
KPN wil met de acquisitie klantgerichter werken en zijn financiële prestaties verbeteren. Het telecombedrijf zegt een „aanzienlijke kostenreductie" in alle afdelingen van het belbedrijf te willen doorvoeren.
Diensten die passen bij de activiteiten van KPN worden samengevoegd met die van KPN. Daaronder vallen de 0800–0900 informatiediensten en de conferencecall–afdelingen. „De rest wordt op termijn afgestoten", aldus de woordvoerder. Daarbij gaat het om callcenter–diensten aan derden en om marktonderzoek. Deze activiteiten zijn goed voor iets minder dan de helft van de huidige SNT–omzet van rond de 500 miljoen euro.
Volgens KPN verdwijnen er geen banen door de overname en behouden werknemers hun huidige CAO. De herstructurering die al gaande was bij SNT, zal wel worden doorgezet. Het personeelsbestand van SNT bedraagt circa 10.000.
De vakbond Abvakabo FNV eist van KPN dat de medewerkers van het voormalige KPN Callcenters hun oude arbeidsvoorwaarden terugkrijgen. In 2001 werd dit onderdeel ondergebracht bij SNT. De overgangsafspraken die toen gemaakt zijn over de arbeidsvoorwaarden van het personeel, zijn volgens de bond door SNT „aan de laars gelapt". „Het mag niet zo zijn dat deze verkoop– en terugkoopconstructie een verslechtering van arbeidsvoorwaarden tot gevolg heeft. Dat is wel een erg slinkse manier om kosten te besparen", aldus de vakbond.
SNT, waarvan het aandeel donderdag op 12,75 euro sloot, werd in maart 2000 naar de beurs gebracht tegen een introductieprijs van 25 euro. Het jaar daarop nam KPN een belang in de onderneming van 51 procent. SNT is sinds eind 2002, onder druk van de moeilijke marktomstandigheden in de telecombranche, op zoek geweest naar een strategische partner om de krachten te bundelen.