Kunst met bommen op 11 september
In Enschede is commotie ontstaan over een kunstenaarsmanifestatie die vrijdag, 11 september, begint. Er zou een workshop plaatsvinden op de plek van de vuurwerkramp waarin een als terrorist verklede man zou uitleggen hoe je een zware bom kunt maken. De gemeente Enschede vindt de ophef „zwaar overtrokken.”
Volgens woordvoerder Wim Heersink van de gemeente is er geen sprake van een bommenworkshop. „En zeker niet van een verklede terrorist. Wel is het zo dat er aandacht aan bommen wordt gegeven tijdens kunstenaarsmanifestatie ”Opdrift”, die plaatsvindt op het Molenplein, en dus niet in de getroffen wijk Roombeek.”
De bewuste manifestatie begint vrijdag, op 11 september. Heersink: „Volgens de organisatoren is dat toeval. De combinatie van factoren heeft mogelijk geleid tot de wilde verhalen die de ronde doen.”
Onderwerp van de manifestatie is ”Een zwervend bestaan. De zwervende mens(heid)”. Daarbij geeft het kunstenaarsatelier Van Lieshout in een container aandacht aan het zwervende leven dat een terrorist leidt. Hun bijdrage heet ”A’telier des Armes 40 ft” (wapenatelier). „De container is overigens al in 1998 gemaakt, ver voor de aanslagen van 2001. De inhoud bestaat uit terpentine, wasbenzine, urine, kunstmest, en verder wat gereedschap”, legde het atelier eerder al uit.
Woordvoerder Heersink heeft de container donderdag bezocht. „Die heeft de inrichting van een gewoon schuurtje zoals iedereen dat heeft”, zegt hij. „Er worden allerlei huis-tuin-en-keukenmiddelen in getoond waar eventueel een bom gemaakt kan worden, maar dat wordt zeker niet voorgedaan.” Berichten over les in bommen maken in Enschede zijn wat Heersink betreft dan ook overtrokken. „De politie heeft de container donderdag ook gecontroleerd en niets verontrustends aangetroffen. Buiten de container komt wel een bordje te staan waarin de bedoelingen van de kunstenaar worden uitgelegd.”
”Opdrift” is niet de enige creatieve uiting rond 11 september. Zo organiseert De Stadsschouwburg vrijdag ”Het Groot Gala van het Terrorisme”. Het gala kwam in het nieuws omdat het de slogan ”See, Fly, Die” gebruikte. Dat is een parodie op de slogan ”See, Buy, Fly”, die Schiphol gebruikt voor haar taxfree winkels. De vogel in het logo was daarbij vervangen door een neerstortend vliegtuig. De luchthaven heeft het gebruik van de galaslogan inmiddels verboden.