De punter ploetert door Muggenbeet

Op een boot door het water glijden, op weg van de ene attractie naar de andere. Het nieuwe routeboek ”Varen door de Kop van Overijssel” laat zien hoeveel toeristische bezienswaardigheden er op korte afstand van het water liggen. De 129 kilometer lange route leidt door de Wieden en de Weerribben. Langs karakteristieke plaatsjes als Muggenbeet, Kalenberg en Ossenzijl, langs eendenkooien en langs de verrassende Paasloërhof.

L. Vogelaar
10 September 2004 08:58Gewijzigd op 14 November 2020 01:37
Een tjaskermolen in natuurgebied De Weerribben. Deze molen werd gebruikt door veenarbeiders. Foto ANP
Een tjaskermolen in natuurgebied De Weerribben. Deze molen werd gebruikt door veenarbeiders. Foto ANP

De Weerribben vormen een 3500 hectare groot moerasgebied. De gedeeltelijk afgegraven veengrond kan worden verkend per fiets, te voet, met een fluisterboot, kajak of Canadese kano. Platbodems verzorgen rondvaarten.

Wieden en Weerribben vormen het grootste laagveenmoeras van West-Europa. De ”wetlands” zijn „de broedkamers, voorraadkamers, zuiveringsfilters en overstromingsbeheersers van de natuur.” Vertrekpunt van allerlei excursies in het Weerribbengebied is het natuuractiviteitencentrum. Het is in 2000 grondig verbouwd en trekt nu ’s zomers 140.000 bezoekers. Het is ook ’s winters geopend. „Te weinig mensen weten dat het hier in de winter ook mooi is”, zegt boswachter E. H. Beens. In het centrum is een eendenkooi nagebouwd.

Punter
Vanuit Kuinre zijn excursies door de Weerribben mogelijk met de enige punter die het dorp nog heeft. De KU11 dateert uit 1912. Vrijwilligers varen op zomerse zaterdagen doorgaans twee keer af met groepjes toeristen. Bij gunstige wind worden de zeilen opgezet.

Lawaaierig ploetert de motorboot door karakteristieke plaatsjes als Muggenbeet, Kalenberg en Ossenzijl. Een groot aantal huizen langs de vaart is niet per auto bereikbaar.

Een van de twee eendenkooien in de Weerribben is in particuliere handen. Met achttien vangpijpen is de kooi een van de grootste van West-Europa. De andere, de Kloosterkooi bij Kalenberg, is eigendom van Staatsbosbeheer en op afspraak te bezoeken. Met hun vangst zorgden de kooikers voor vers vlees. Daarom stond deze beroepsgroep in hoog aanzien. Het was typisch een beroep van het waterrijke Nederland. Ook de kooikers in Denemarken, Engeland en Noord-Duitsland waren vaak Nederlanders.

De meeste eendenkooien zijn niet meer in gebruik. Een aantal particuliere kooikers voorziet echter nog altijd restaurants van eendenvlees dat door geen hagel of lood is doorboord.

Langs de route ligt ook de Paasloërhof. Elke middag geopend, behalve op maandag. De eigenaars, echtpaar H. Pluim, bezaten zestien jaar lang enkele bloemisterijen in en rond Steenwijk. Naarmate hun bedrijf groeide, voelden ze zich echter steeds meer manager en steeds minder bloemist. In 1997 keerden ze terug naar de natuur. Bij Paasloo kochten ze van een bejaard echtpaar een verwaarloosde boerderij. Pluim en zijn vrouw richtten er een beeldentuin in en bouwden de boerderij om tot galerie en een theeschenkerij met 66 soorten thee. Het aantal bezoekers groeide naar 11.000 per jaar.

Natuurkunst
Elke bocht in de wandelroute over de hof levert nieuwe verrassingen op. Kunstwerken gaan schuil onder het geboomte of staan juist midden op een open ruimte te pronk. Zelfs op de plas drijven kunststukjes. De tuin is verdeeld in ’kamers’, met verrassende doorkijkjes, een bruggetje, een waterval en een windorgel. Uit de begroeiing steekt de voorsteven van een bootje omhoog. Van tussen de struiken springt een ree tevoorschijn.

Pluim wil vooral ruimte. „Veel beeldentuinen zijn zo vol als een supermarkt. Dan komt de kunst niet tot haar recht. Wij stellen dus een maximum, en moeten daarom nogal eens aangeboden kunst afwijzen.” Het afgelopen jaar telde de Paasloërhof 235 objecten, van 38 kunstenaars. Alle beelden zijn te koop. Pluim streeft naar variatie. „Veel beeldentuinen richten zich vooral op brons. Wij hebben daarnaast grote beelden van messing, staal, glas en keramiek.”

Ook door de begroeiing probeert de tuineigenaar zich te onderscheiden. Er groeien veel soorten rododendrons en varens. De ’hofmeester’ noemt zich „verslaafd aan bamboe” en dat is te zien. In de tuin groeien bijna honderd soorten.

Het vaarrouteboek, een uitgave van het Gelders-Overijssels Bureau voor Toerisme, telt honderd pagina’s en is voor 11,50 euro verkrijgbaar bij VVV, boekhandels en via tel. 0900-5674637.

Meer informatie over De Weerribben: natuuractiviteitencentrum De Weerribben, Hoogeweg 27, Ossenzijl, tel. 0561-477272. Meer informatie over punteren in Kuinre: tel. 0561-478187. Meer informatie over de Paasloërhof: Paasloërhof, Binnenweg 39, Paasloo, tel. 0561-451803 en www.paasloerhof.nl. In de eendenkooi geven boswachters iedere woensdag om 13.30 uur een rondleiding. Aanmelden bij de VVV, tel. 0561-477272.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer