„Nieuwe agent weer werkloos”
Voor nieuwe, jonge politiemensen die de korpsen op last van het kabinet met veel moeite hebben geworven, dreigt door de bezuinigingen van datzelfde kabinet werkloosheid. Extra wrang daarbij is dat ze ook nog eens hun WW-uitkering lijken mis te lopen. Een ander groot nadeel van de voorgenomen bezuinigingen is dat de korpsen in Nederland zullen vergrijzen.
Dit scenario voorziet voorzitter G. van de Kamp van de politievakorganisatie ACP, als 7000 tot 8000 politiemensen door bezuinigingen niet met prepensioen kunnen gaan.
„Vergrijzing bij de politie komt de organisatie niet ten goede”, concludeerde de voorman van de ACP donderdag. Ook komen de nieuwe agenten door een andere maatregel van de regering niet in aanmerking voor een WW-uitkering. Van de Kamp: „Werknemers die korter dan vier jaar hebben gewerkt, krijgen van Balkenende II helemaal geen WW.”
De laatste jaren was het credo van overheid en politiek: meer blauw op straat. Kosten noch moeiten werden gespaard om juist nieuwe agenten te werven en op te leiden. Nu door het regeringsbeleid veel politiemensen waarschijnlijk niet met prepensioen kunnen gaan, blijkt er voor veel nieuw opgeleide agenten voorlopig geen plaats in de korpsen.
De korpsen zijn al bezig met de opleiding van vervangers voor de oudere politiemensen die eerder zouden uittreden. De investeringen die hiermee gemoeid zijn, komen volgens Van de Kamp op ruim 400 miljoen euro. Voor de nieuwe groep agenten die deze investering moet opleveren, wacht dus vooral werkloosheid. Voor een enkeling die toch aan de bak weet te komen, zal jarenlang geen vooruitzicht zijn om door te groeien, vermoedt de ACP.
Een ander groot nadeel is dat de korpsen door de bezuinigingsmaatregelen flink verouderen. „Je kunt je afvragen of de politie daarbij is gebaat”, aldus Van de Kamp. „De politie heeft de jongeren nodig. Het is een zwaar beroep. Je kunt van 60-jarigen niet meer hetzelfde verwachten als van jonge politiemensen. Veel van het veiligheidsbeleid van de regering gaat verloren door de bezuinigingen. Dat terwijl dit beleid als een van de speerpunten van diezelfde regering is uitgeroepen.”
In een reactie zegt de Raad van Hoofdcommissarissen dat de plannen van het kabinet inderdaad zullen doorwerken binnen de politie. „Het staat voor ons vast, mede op basis van onderzoek, dat politiewerk valt onder de categorie zware en slijtende beroepen. Dit zou erkend moeten blijven. Uitvoering van de kabinetsplannen op dit punt zal belangrijke gevolgen kunnen hebben voor de bedrijfsvoering van de korpsen. De mogelijke consequenties hiervan kunnen pas na Prinsjesdag in kaart worden gebracht.”
Ook heeft het dreigende gebrek aan nieuwe politiemensen zeer nadelige gevolgen voor de politieopleiding. „Veel van wat er op de politieacademie de afgelopen jaren is opgebouwd, loopt het risico om wegens het gebrek aan leerlingen tot op de grond te worden afgebroken”, stelt Van de Kamp. „De aanwezige kennis onder de docenten veroudert en zal verdwijnen. Het nieuwe politieonderwijs wordt met de gevolgen van dit regeringsbeleid definitief bij het grofvuil gezet, hoewel de afgelopen jaren tientallen miljoenen in de academie zijn gepompt. Ook vrezen we voor de werkgelegenheid van de docenten.”
Het CDA zou het dwaas vinden als de nieuwe agenten worden ontslagen. De korpsen moeten juist opgekrikt worden, zeker gezien de crisis in de veiligheid, zegt CDA-kamerlid Algra. Hij denkt dat ontslagen niet aan de orde zijn. Het CDA wil meer keuzevrijheid voor werknemers om hun vrije tijd in te vullen.
Ook de PvdA is bezorgd. PvdA-kamerlid Straub zegt dat minister Remkes van Binnenlandse Zaken inzicht moet geven in de gevolgen. De PvdA vindt dat werknemers met zwaar werk moeten worden ontzien. De politie valt daar zeker onder, aldus Straub.