Amerikaanse aanvallen eisen veel levens in Irak
Amerikaanse luchtaanvallen op Fallujah en acties op de grond bij Tal Afar hebben talrijke Iraakse slachtoffers gemaakt. Amerikaanse bommen doodden in Fallujah minstens acht mensen en mogelijk zelfs zestien, terwijl in het noordelijker gelegen Tal Afar tussen de twintig en dertig doden vielen.
De Amerikaanse strijdkrachten voerden in de nacht van woensdag op donderdag voor de derde nacht op rij luchtaanvallen uit op Fallujah, een bolwerk van soennitische opstandelingen. Artsen in een lokaal ziekenhuis meldden donderdag dat er zich vier kinderen en twee vrouwen onder de slachtoffers bevinden.
De Amerikanen spraken donderdag van precisieaanvallen op een basis van de gezochte terrorist Abu Musab al–Zarqawi in het noorden van de stad. Volgens de Verenigde Staten is hij verantwoordelijk voor tientallen aanslagen met autobommen in Irak. Zij hebben een prijs op zijn hoofd gezet van 25 miljoen dollar.
Door de luchtaanval om twee uur ’s nachts (lokale tijd) werden twee huizen totaal verwoest. Minstens zestien mensen raakten gewond, onder wie acht kinderen, verklaarde een arts in het ziekenhuis van Fallujah.
Gelijktijdig bestookten Amerikaanse toestellen doelen in de plaats Tal Afar, ongeveer 450 kilometer ten noorden van Bagdad. Gedurende zeven uur vielen er bommen, meldde een AFP–correspondent ter plekke. Militairen op de grond leverden strijd met opstandelingen.
Berichten over het aantal gedode Irakezen lopen uiteen van ruim twintig tot bijna dertig. Enkele tientallen mensen raakten gewond. Amerikaanse grondtroepen hebben de stad hermetisch afgesloten. Bewoners zijn opgeroepen de stad te verlaten.
„Troepen van de multinationale strijdmacht en Iraakse veiligheidsdienst zijn operaties begonnen om Tal Afar weer onder controle te brengen van legitieme Iraakse overheidsfunctionarissen", aldus de Amerikaanse strijdkrachten. Volgens de VS is Tal Far een toevluchtsoord voor opstandelingen die vanuit Syrië Irak binnendringen. Afgelopen zaterdag vielen er ook al minstens dertien doden in de plaats door gevechten tussen Amerikaanse militairen en guerrillastrijders.