Donner stelt grens aan deals met criminelen
Het lijkt minister Donner (Justitie) geen goed idee het openbaar ministerie de ruimte te geven om, in ruil voor waardevolle informatie, criminele getuigen strafvermindering van maximaal de helft te bieden.
Gebeurt dat wel, dan zullen criminelen met minder dan die helft geen genoegen nemen, voorspelde Donner woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Nu is het nog zo dat het OM ten hoogste eenderde strafvermindering kan aanbieden. CDA en PvdA, samen een kamermeerderheid, vinden dat meer mogelijk moet zijn, namelijk strafvermindering met de helft.
PvdA’er Wolfsen wil zelfs nog wel verder gaan en het mogelijk maken om bij lichte straffen af te zien van strafvervolging. CDA-kamerlid Van Haersma Buma zet daar dikke vraagtekens bij, evenals de rest van de Kamer. Hij stelt wel als voorwaarde dat de getuige een betrouwbare verklaring moet afleggen, die moet leiden tot de veroordeling van een ander. Lukt dat niet, dan vervalt de afspraak.
Wolfsen vindt dat de getuige met wie een deal is gesloten altijd op een afspraak moet kunnen terugkomen. Het zwijg- en het verschoningsrecht zijn wat hem betreft onvervreemdbaar. Donner, en met hem een meerderheid van de Kamer, wil getuigen die toch zwijgen nadat ze een deal hebben gesloten, juist straffen.
Met de VVD valt wel te praten over deals over geld, liet kamerlid Griffith blijken. Als voorbeeld noemde ze het wederrechtelijk verkregen voordeel. Criminelen zouden, als zij belangrijke informatie hebben, een deel van dat geld moeten kunnen houden. „Je moet daar praktisch mee omgaan”, vindt ze.
Vos (GroenLinks) en De Wit (SP) wezen die mogelijkheid categorisch af. Ze deden dat ook met het voorstel om getuigen die een doorbraak in een zaak kunnen forceren, een verblijfstitel te geven. „Duizenden mensen wachten daar tevergeefs op, en dan zou een getuige er zomaar een kunnen krijgen”, zei een niet- begrijpende De Wit.