Kerk & religie

Theologiseren in internationale sferen

Rijen hoogleraren in zwarte en gekleurde toga’s spoeden zich naar de promotiezaal. Een bont gezelschap van dertig hoogleraren uit dertien landen, inclusief Nederland met zijn vier hoogleraren namens de CHE. Deze week is de jaarlijkse ”doctoraatsweek” van de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in Heverlee van start gegaan. Een week van lezingen, drie promoties en volop gelegenheid om als staf en studenten bij te praten. Een beeld van een bruisende faculteit.

K. van der Zwaag
9 September 2004 11:01Gewijzigd op 14 November 2020 01:37
HEVERLEE – De doctoraatsweek van de ETF in Heverlee wordt elk jaar gebruikt om enkele promoties te verrichten. Ook de vier hoogleraren van de CHE uit Nederland, door hun zwarte toga’s voor insiders bekend als ”de pinguïnclub”, zijn van de partij. De ET
HEVERLEE – De doctoraatsweek van de ETF in Heverlee wordt elk jaar gebruikt om enkele promoties te verrichten. Ook de vier hoogleraren van de CHE uit Nederland, door hun zwarte toga’s voor insiders bekend als ”de pinguïnclub”, zijn van de partij. De ET

De ETF mag zich dit jaar opnieuw verheugen in een grote opkomst van nieuwe studenten. Het aantal dat zich aangemeld heeft voor de bachelorfase is 23, verder staan er 12 voor de masteropleiding ingeschreven en 7 voor het doctoraatsprogramma. Na Utrecht is dit de plaats waar de meeste theologiestudenten zich aanmelden, zo vernam dr. J. C. Borst, die samen met dr. M. J. Paul, dr. P. Siebesma en dr. J. Hoek vanuit Nederland hoogleraar is aan de ETF. De bachelorstudenten komen overwegend uit Nederland, van wie 70 procent uit de traditionele kerken. De masterstudenten komen uit alle mogelijke landen, de helft uit landen in het voormalige Oostblok.

Dit jaar hebben zich voor de bachelorfase minder Vlamingen aangemeld, maar dat kan nog veranderen, zegt drs. Pim Boven, administrateur-directeur van de ETF. Pas in de derde week van september beginnen de colleges officieel. Naast veel gastprofessoren heeft de ETF in elke vakgroep ten minste één residentiële hoogleraar.

De ETF is een van de weinige evangelische instellingen voor universitair onderwijs in Europa die een brede uitstraling hebben ver over de landsgrenzen heen, meldt de website van de ETF met enige trots. Met alle deeltijdstudenten inbegrepen, telt de ETF ruim 200 studenten. De ETF, gelokaliseerd in een voorstad van Leuven, is ook een leefgemeenschap omdat de meeste studenten woonachtig zijn in het gebouw, een voormalig jezuïetenklooster. Lange tijd huisde het Bijbelinstituut van België en het Centrum voor Bijbelse Vorming in het immense complex, maar financiële problemen leidden in de loop der jaren tot verkoop van twee belangrijke gedeelten. Totdat er vijf jaar geleden een anonieme gift van een Amerikaan kwam waardoor het hoge flatgedeelte aan de voorzijde teruggekocht kon worden, waarin nu staf en administratie van de ETF huizen en colleges worden gegeven. Ook het grootste gedeelte van het voormalige klooster is weer in bezit van de ETF. Het gebouw wordt nu met man en macht aangepast aan de eisen van deze tijd.

De Belgische overheid heeft de ETF als volwaardige academische opleiding erkend, maar de naam universiteit mag zij niet dragen omdat de ETF slechts één studierichting (namelijk theologie) aanbiedt. Subsidiëring is er vooralsnog niet bij. De ETF draait op giften, de helft van de docenten doet het werk op vrijwillige basis. Dat wil zeggen dat ze gefinancierd worden door de eigen thuisgemeente of door de organisatie waarvoor zij werken. De ETF wil wel steeds meer uitwisselingsprogramma’s opzetten, zegt drs. Boven, die wijst op verdergaande contacten met Oostbloklanden en recent ook met een theologische faculteit in Noorwegen. Met Duitsland zijn er eveneens nauwe contacten. De band met de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) is echter de meest hechte. Er zijn zo’n zestig studenten die aan beide instellingen colleges volgen.

De Indonesiër Yonky Karman promoveert deze dag op de ”necromantische” aspecten van de verschijning van Samuël in 1 Samuël 28: 3-25. Mag de magie gebruikt worden om een profeet te voorschijn te roepen? zo formuleert hij zijn probleemstelling. Prof. Paul vertelt dat deze uit China afkomstige promovendus in Indonesië in aanraking kwam met het oproepen van geesten van voorouders, iets wat Karman duidelijk verwerpt. Hoogleraren, onder anderen dr. Paul en dr. W. J. Ouweneel, gaan vervolgens in discussie met de promovendus.

Tijdens een overleg voorafgaand aan de promotie wordt er eerst informeel geïnventariseerd wie er vragen zal gaan stellen. De promotor is prof. dr. Gerhard Maier, die Landesbisschop van de Württembergse Landeskirche is en bekendheid geniet vanwege zijn betrouwbare bijbelcommentaren en zijn afwijzing van de historische kritiek. Hij eindigt de promotieplechtigheid met gebed, waarin hij vraagt of de promovendus zijn gaven blijvend mag besteden ten dienste van het Koninkrijk van God. De promovendus krijgt het predikaat ”cum laude”, maar dat is bij de meeste proefschriften het geval, zo wordt later duidelijk. In België vormen de betiteling ”magna cum laude” en ”summa cum laude” (met grote en grootste lof) een hogere onderscheiding. Vanwege het toekennen van een predikaat duurt het overleg van de hoogleraren na de verdediging bijna drie kwartier.

Eerder deze week was er een promotie over ”niet-gebeurde gebedsgenezing” door de Duitser Roland Scharfenberg. Onder leiding van zijn Zuid-Afrikaanse promotor prof. M. Pretorius betoogde hij dat de spanning tussen het ”reeds nu” van het Koninkrijk van God en het eschatologische ”nog niet” gerespecteerd dient te worden.

Als gast is dit jaar prof. dr. Paul Negrut aanwezig. Hij is rector van de Emmanuel-universiteit van Oradea in Roemenië en houdt een lezing over het kerkbegrip vanuit oosters-orthodox perspectief. Hij verzorgt ook de dagopeningen. In de eetzaal is er een levendige gedachtewisseling tussen docenten onderling en docenten en studenten. Juist in een doctoraatsweek kunnen alle mensen elkaar ontmoeten, vooral zij die van buiten Europa komen. Doorgaans worden deze gastprofessoren twee weken ’ingevlogen’ om hun colleges te geven. De vier CHE-docenten zijn deze hele week intern.

Door het mooie weer is er volop gelegenheid om van de prachtige tuin met zijn unieke, hoge bomen te genieten. De ETF is nog steeds bezig om het gebouw verder te moderniseren. De bibliotheek breidt steeds verder uit en telt inmiddels ruim 20.000 boeken. Natuurlijk gering vergeleken met Apeldoorn en Kampen, erkent Boven, maar deze academische literatuur moet wel uit eigen middelen betaald worden. Handige inkoop en giften van bepaalde fondsen zorgen voor verdere uitbreiding.

De bibliotheek wordt gerund door een echtgenote van een zendeling die in Heverlee hoogleraar Nieuwe Testament is. Dat is typerend voor deze werk- en leefgemeenschap: ongeveer de helft van de afgestudeerden komt terecht in de zending of gaat werken voor christelijke (hulp)organisaties. Brede inzet op alle terreinen, is de formule van Heverlee. Hulp van vrijwilligers blijft nodig, zoals van de 160 studenten van de Navigators die deze zomer opknapwerkzaamheden verrichten en onder meer de plantsoenen, de bibliotheek en een deel van de tweede verdieping onder handen namen. „Je moet het leuk vinden om zelf eens de verfkwast te gebruiken”, zegt Boven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer