Binnenland

Heilig Hartkerk Breda toch rijksmonument

Na bijna twintig jaar is er een einde gekomen aan het getouwtrek om de Heilig Hartkerk in Breda. De Raad van State in Den Haag heeft woensdag het besluit van de staatssecretaris van OCW bekrachtigd om de honderd jaar oude kerk aan de Baronielaan de status van rijksmonument te verlenen.

ANP
9 September 2004 10:33Gewijzigd op 14 November 2020 01:37

De raad verwierp het bezwaar van de eigenaren van de kerk, projectontwikkelaar Ouwehand uit Katwijk en de Stichting Woonzorg Nederland. Die wilden na de sloop appartementen bouwen op de plaats van de kerk.

Het bisdom Breda onttrok de kerk in 1986 aan de eredienst. Dat stuitte in de parochie op veel weerstand. Bij de sluiting van de kerk moest de politie parochianen uit de kerk dragen.

Daarna begon een bijna twintig jaar lange juridische strijd om het behoud van de kerk. De gemeente Breda, die in het begin voor sloop van de kerk was, veranderde in de loop van de tijd van mening en adviseerde uiteindelijk positief bij de aanvraag om het gebouw op de rijksmonumentenlijst te krijgen.

De Stichting Toekomst Heilig Hartkerk, die zich al jaren inzet voor het behoud van de kerk, heeft blij gereageerd op de definitieve monumentenstatus. Volgens een woordvoerder zijn er nu twee punten van zorg. Enerzijds is de kerk bijna twintig jaar niet onderhouden. Anderzijds betreft het de uiteindelijke bestemming. De actiegroep zou graag zien dat in het gebouw niet alleen woningen komen, maar dat het ook een maatschappelijke functie krijgt.

De neogotische Heilig Hartkerk is ontworpen door architect P.J. van Genk, aan wiens werk de laatste jaren steeds meer belang wordt gehecht. Het is de enige kerk in Nederland die nog als ’drie-eenheid’ bestaat met een naastgelegen pastorie en kloostergebouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer