Buitenland

Suriname haalt zwerfkinderen van straat

Met ondersteuning van de Utrechtse politie wil Suriname korte metten maken met het groeiende probleem van zwerfkinderen, kinderarbeid en -prostitutie. Elk kind dat onder schooltijd op straat goederen verkoopt of na tien uur ’s avonds rondzwerft, wordt opgepakt.

Van onze correspondent
9 September 2004 10:21Gewijzigd op 14 November 2020 01:37

Iedere dag gaan in Paramaribo en daarbuiten kinderen van zes jaar en ouder de straat op om fruit te verkopen aan passerende automobilisten. Ook kinderen van nauwelijks tien jaar die ’s avonds laat of ’s morgens om vijf uur kranten venten zijn geen uitzondering. Vaak zijn ze door hun ouders de straat op gestuurd om met hun handeltje het magere gezinsinkomen aan te vullen. Maar daardoor verzuimen ze wel van school en lopen ze de kans op een betere toekomst.

Een nog ernstiger probleem is dat van de kinder- en tienerprostitutie. Volgens de Maxi Linder Stichting, de enige organisatie in Suriname die zich bekommert om het lot van prostitués, is het aantal kinderen dat bereid is tegen betaling seksuele handelingen te verrichten de laatste jaren schrikbarend gestegen. Het jongste kind dat bij de stichting bekend is, is acht. In de meeste gevallen worden de kinderen door familieleden gedwongen hun lichaam aan te bieden.

De Surinaamse overheid was zich wel van de problemen bewust, maar slaagde er niet in maatregelen te nemen. Binnen de verantwoordelijke ministeries en overheidsinstanties die zich om de kinderen hadden moeten bekommeren, ontbreekt het aan deskundigheid en de wil. Particuliere organisaties die de kennis wel in huis hadden, werkten langs elkaar heen.

De afdeling jeugdzaken van het Surinaamse politiekorps heeft nu in het regiokorps Utrecht een partner gevonden die helpt de problemen aan te pakken.

De Nederlandse collega’s hebben geholpen bij het opstellen van een plan van aanpak en geven technische en deskundige ondersteuning. Maar volgens de Utrechtse hoofdcommissaris, Georgine Acton, is het succes vooral afhankelijk van de bereidwilligheid van de verschillende Surinaamse instanties om samen te werken. „Want als je een kind van straat plukt, moet je er ook voor zorgen dat er een vervolg komt. Anders bied je geen echte hulp.”

Jongeren die van straat worden gehaald worden in de toekomst deskundig begeleid. In gesprekken worden hun ouders gewezen op hun verantwoordelijkheden ten aanzien van hun kroost. Voor kinderen die geen thuis hebben, wordt in één van de instellingen onderdak gezocht. Ook zal er preventieve voorlichting worden gegeven om kinderen van straat te houden. Daarnaast liggen er plannen voor het opzetten van een opvanghuis voor kinderen die in de prostitutie hebben gezeten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer