Economie

Belegger roept op tot afsplitsen materialentak DSM

De activistische belegger Oceanwood Capital Management wil dat speciaalchemieconcern DSM zijn divisie voor materialen afsplitst. De opbrengst zou kunnen worden uitgekeerd aan aandeelhouders, betoogt de vermogensbeheerder in een brief die het ANP in handen heeft.

ANP
5 March 2020 17:41Gewijzigd op 16 November 2020 18:25

Na de afsplitsing zou DSM zich puur op voeding kunnen richten, staat in de brief die 26 februari is verstuurd. Die divisie groeide vorig jaar onderliggend harder dan de gehele markt voor voedingsingrediënten. De materialendivisie had daarentegen last van zwakke marktomstandigheden in onder andere de auto-industrie.

„We roepen de raad van bestuur op een verkoop of afsplitsing van de Materials-tak te overwegen”, schrijft Oceanwood, dat een belang van 0,4 procent in DSM heeft. Volgens de investeerder is het AEX-bedrijf op dit moment 40 procent minder waard dan de verschillende onderdelen apart van elkaar zouden zijn. Oceanwood vraagt in de brief, waar persbureau Bloomberg als eerste over berichtte, ook om het terugkopen van 10 procent van alle uitstaande aandelen. Daardoor valt de winst per aandeel hoger uit.

De divisie voor materialen was met een omzet van 2,7 miljard euro in 2019 goed voor iets minder dan een derde van totale opbrengsten bij DSM. Het onderdeel ontwikkelt en produceert onder andere kunstharsen, plastic voor de technologische industrie en materialen voor 3D-printen.

De oproep tot opsplitsen komt vlak na het vertrek van Feike Sijbesma als bestuursvoorzitter. Voor zijn opvolging wees het bedrijf twee bestuurders aan, namelijk de voormalige financieel directeur Geraldine Matchett en operationeel directeur Dimitri de Vreeze.

Oceanwood is erg positief over de prestaties van DSM onder Sijbesma. Zo werden aandelen in het bedrijf de laatste vijf jaar 140 procent meer waard, stipt de investeerder aan. Tegelijkertijd wil Oceanwood dat DSM afstapt van zijn gedateerde structuur als „conglomeraat” door de materialendivisie te verkopen.

Activistische beleggers kopen zich vaker in bij grote beursbedrijven om actief aan te sturen op ingrepen die de waarde van aandelen zouden verhogen. In Nederland was Elliott enkele jaren terug een plaaggeest bij verfreus AkzoNobel, waar het hedgefonds de overnamepoging door het Amerikaanse PPG Industries steunde. Het toenmalige verf- en chemiebedrijf wist zijn belager buiten de deur te houden. Maar mede als gevolg van de strijd werd AkzoNobel gesplitst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer