Buitenland

Afrikaanse Unie doet nieuw vredesvoorstel Darfur

De Afrikaanse Unie (AU) heeft een nieuw en flink uitgekleed voorstel op tafel gelegd voor een vredesregeling in Darfur. De unie poogt te bemiddelen in besprekingen in het Nigeriaanse Abuja tussen Khartum en twee rebellengroepen uit de Sudanese regio.

ANP/AFP/DPA/RTR
8 September 2004 21:37Gewijzigd op 14 November 2020 01:37

De regering van Sudan heeft tot dusver geweigerd in te stemmen met een regeling, maar een Sudanese functionaris zei woensdag dat het jongste voorstel „voldoende basis biedt voor een compromis".

Het nieuwe plan stelt in tegenstelling tot eerdere versies geen tijdslimiet voor de ontwapening van Arabische milities. Het voorziet niet in een grotere aanwezigheid van AU–troepen in Darfur en evenmin in de komst van een internationale commissie die mensenrechtenschendingen gaat onderzoeken. Dit zijn allemaal punten die Khartum welgevallig zijn.

De besprekingen lopen overigens nog altijd stroef door de opstelling van de rebellen. Die willen pas ontwapenen, als er een vredesakkoord ligt dat door Khartum wordt nageleefd.

In februari 2003 kwamen drie van de Afrikaanse stammen in Darfur, die zich verenigden in de rebellengroepen SLA/M en JEM, in opstand tegen de regering, die wordt gedomineerd door een Arabische elite. De regering heeft de regio met militaire middelen bestookt en de zogeheten Janjaweed–milities, vaak tieners of jong–volwassenen, zaaien er sindsdien dood en verderf, met hulp van het regeringsleger. Zeker 1,2 miljoen mensen in Darfur zijn ontheemd en hebben hun geluk elders gezocht.

Op verscheidene fronten wordt gepoogd een einde te maken aan de crisis. Namens de Verenigde Naties is Pronk in de regio actief. Bijna een week geleden liep een ultimatum van de VN aan Sudan af waarin Khartum dertig dagen de tijd kreeg om onder meer de Arabische milities te ontwapenen.

De resolutie schermt met sancties, maar Pronk zei eerder deze week dat die nog even moeten uitblijven. Washington legde de VN–Veiligheidsraad woensdag een nieuwe ontwerpresolutie voor, waarin opnieuw met sancties wordt gedreigd.

Minister van Buitenlandse Zaken Bot meldde zaterdag dat de Europese Unie wel een lijst met mogelijke sancties gaat opstellen waarover hij en de andere EU–ministers van Buitenlandse Zaken volgende week zullen praten.

Schattingen over het dodental door het geweld in Darfur lopen volgens internationale organisaties uiteen van 30.000 tot 50.000. De Sudanese minister van Buitenlandse Zaken zei woensdag dat er minder dan 5000 doden zijn. „Iedereen die andere aantallen noemt dagen we uit met bewijzen te komen. Toon ons de graven en geef ons de namen", aldus de bewindsman tijdens een bezoek aan Japan.

De Sudanese minister voert daar ook overleg met ex–premier Lubbers, nu de hoogste baas van de VN–vluchtelingenorganisatie Unhcr. Die zei tegen verslaggevers dat zijn informatie wel degelijk rept van 30.000 tot 50.000 doden en van 1 miljoen tot 1,5 miljoen ontheemden. „Mogelijk stelt de minister de zaak iets te rooskleurig voor", aldus Lubbers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer