KPN duikt diep in de rode cijfers
Het veelgeplaagde KPN is vorig jaar met een verlies van bijna 7,5 miljard euro diep in de rode cijfers gedoken. Het negatieve resultaat is vooral het gevolg van eenmalige (afschrijvings)lasten. KPN-topman A. Scheepbouwer zegt op koers te liggen als het om de sanering van het telecomconcern gaat.
Uit de maandagmorgen gepresenteerde jaarcijfers blijkt dat het nettoverlies van KPN is uitgekomen op bijna 7,5 miljard euro (2000: 1,9 miljard euro). Bijzondere posten zijn hier vooral voor verantwoordelijk. Zo werd vorige week bekend dat KPN 13,7 miljard euro afschrijft op de boekwaarde van de Duitse dochter E-Plus, omdat dat bedrijf lang niet zo veel waard is als de 20 miljard euro waarvoor het sinds 1999 in de boeken staat. Overigens is met deze boekhoudkundige ingreep geen cash-geld gemoeid.
KPN, dat vorig jaar op de rand van een faillissement balanceerde, heeft onder leiding van de nieuwe topman Scheepbouwer flink het mes in de organisatie gezet. De herstructurerings- en afvloeiingskosten kwamen vorig jaar uit op 676 miljoen euro. Naar het zich nu laat aanzien, kan het aantal gedwongen ontslagen beperkt blijven tot 2900 mensen. Met de bonden werd eind vorig jaar nog overeenstemming bereikt over een personeelsreductie van maximaal 5280 werknemers.
Dankzij een loonoffer van het zittende personeel (een tweejarige bevriezing van de salarissen en een korting op het loon van het management) en de grote belangstelling voor de vrijwillige vertrekregeling van 54-plussers (ongeveer 2300) valt de ontslagronde nu dus minder fors uit.
De bijzondere lasten drukten het resultaat in totaal met 6,1 miljard euro. Los van deze posten kwam het nettoverlies van KPN uit op ruim 1,4 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog 626 miljoen euro negatief. Een nettowinstverwachting werd maandagmorgen niet gegeven. De totale omzet van KPN bedroeg in 2001 ruim 12,4 miljard euro, een plus van 10,8 procent. Voor dit jaar gaat de KPN-top uit van een „enkelcijferige” omzetgroei.
Op de Amsterdamse effectenbeurs kwamen de jaarcijfers niet als een verrassing. De koers van het aandeel klom bij de start van de handel met 1,1 procent naar 5,31 euro.
Op de meeste fronten blijft de vinger op de knip. Investeerde KPN vorig jaar al 23 procent minder (2,9 miljard euro), voor dit jaar staat een reductie tot 2,2 miljard euro op de planning. Het genereren van kasstroom en van marge en het reduceren van schulden heeft voorlopig topprioriteit.
Wat dat laatste betreft zit Scheepbouwer op schema. De nettoschuld werd vorig jaar teruggebracht van 22 miljard naar 15,7 miljard euro, dankzij een aandelenemissie (4,8 miljard euro) en het afstoten van niet-kernactiviteiten. Het doel is om die schuld gedurende het lopende boekjaar verder af te bouwen tot ongeveer 14,9 miljard. KPN maakte maandag bekend een uitstaande obligatielening ter waarde van 1,5 miljard euro vervroegd terug te kopen.
Het operationele resultaat van KPN nam met 5,5 procent toe tot ruim 3,6 miljard euro. Voor dit jaar rekent het concern op een „tweecijferige” groei van het bedrijfsresultaat. KPN draait vooral goed als het om de vaste- en mobiele telefoondiensten gaat, al neemt de (prijs)concurrentie bij de vaste lijnen jaarlijks toe. Het aantal internetbelminuten steeg in 2001 met 26 procent. Het vierde kwartaal was duidelijk minder met een toename van 8,7 procent.
De mobiele tak van KPN is qua omzetgroei (plus 22 procent) het paradepaardje. KPN Mobile telde eind vorig jaar 13,7 miljoen klanten (2000: 12,1 miljoen) in Nederland, België en Duitsland. In Nederland is KPN Mobile met een marktaandeel van 42,8 procent nog steeds marktleider.