Binnenland

Zalm houdt deur open voor bemiddeling

Minister Zalm (Financiën) zal niet aarzelen om als dat nodig blijkt opnieuw te bemiddelen in de aandelenleasezaak tussen Dexia en gedupeerde beleggers. Dat gebeurt dan wel achter de schermen en „niet met fanfare", zei de VVD–bewindsman woensdag in een overleg met de Tweede Kamer. Op dit moment ziet hij echter geen aanleiding daarvoor.

ANP
8 September 2004 15:34Gewijzigd op 14 November 2020 01:36

Eerder dit jaar liep een openlijke bemiddelingspoging van de commissie–Oosting tussen met name Dexia en mensen die met geleend geld naar de beurs gingen, stuk. Het kabinet vindt dat gedupeerden nu zelf de gang naar de rechter moeten maken.

Dat leidde woensdag tijdens het debat tot vragen vanuit de Kamer of er wel genoeg pro–Deoadvocaten zijn. Gedupeerden zijn daar vaak op aangewezen, omdat zij geen geld meer hebben zelf een raadsman in de arm te nemen. Volgens de ook aanwezige minister Donner (Justitie) is er op dit moment geen tekort aan advocaten die voor de rechtsbijstand werken.

Die laatste opmerking leidde tot hoongelach van de publieke tribune, waar tientallen klanten met een aandelenleasecontract aanwezig waren. Ook Tweede–Kamerleden Kant (SP) en Vendrik (GroenLinks) menen dat er onvoldoende advocaten zijn. Donner wees erop dat vorig jaar 350.000 zaken bij de rechtsbijstand zijn toegevoegd. Op dit moment zijn 1400 gedupeerden naar de rechter gestapt, een klein aantal op het totaal.

De oppositiepartijen Pvda, SP en GroenLinks pleitten vooralsnog tevergeefs voor een parlementair onderzoek. Regeringspartijen CDA en VVD zijn daar tegen. Ook D66 neigt ernaar tegen een onderzoek te stemmen, zei Tweede–Kamerlid Bakker.

Het conflict tussen boze beleggers en Dexia speelt al twee jaar. Veel beleggers vinden dat zij verkeerd zijn voorgelicht over de beleggingsproducten. Klanten zeggen dat zij niet wisten dat zij met geleend geld de beurs op gingen.

Deze zomer heeft de toezichthouder AFM zes boetes uitgedeeld aan Dexia, de grootste aanbieder van aandelenleaseproducten. In totaal ging het om ruim 50.000 euro aan boetes voor fouten bij de verkoop van beleggingen met aandelenlease.

Veel beleggers hebben zich verenigd in stichtingen. Minister Zalm deed de toezegging dat die voor vragen kunnen aankloppen bij het ministerie. Hij haastte zich erbij te zeggen dat niet iedere individu zich bij het departement kan melden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer