AM richt pijlen op fondsbeheer
Projectontwikkelaar AM wil zich, naast projectontwikkeling, gaan toeleggen op fondsbeheer om zodoende meer waarde te creëren voor de onderneming. „Wij willen meer zijn dan alleen ontwikkelaar en dat betekent een wezenlijke verandering van de strategie."
Dat zei bestuursvoorzitter P. Noordanus woensdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Met deze nieuwe strategie wil AM meedelen in de stijging van de waarde van winkelpanden nadat deze zijn opgeleverd. „Winkelcentra zijn de laatste jaren zo spectaculair gestegen na de verkoop dat het logisch is dat je daar van mee wilt profiteren", aldus de topman.
AM heeft in Midden–Europa een concreet begin gemaakt met het vastgoedbeheer. De vastgoedontwikkelaar wil daar in de tweede helft van dit jaar samen met „een grote institutionele instelling" een beleggingsfonds lanceren. AM neemt een belang van 10 procent en krijgt ook de vastgoedontwikkeling in handen. Bestuurder H. van Veggel hoopt de partner al binnen een maand bekend te kunnen maken.
Ook in Turkije en Zuid–Europa heeft AM concrete plannen voor het oprichten van beleggingsfondsen. „Turkije heeft een enorme groeipotentie omdat de markt voor winkelcentra daar ver achter loopt", aldus Van Veggel. AM heeft in Turkije inmiddels overeenstemming bereikt met een institutionele partij voor de ontwikkeling van een vijftal projecten. In Zuid–Europa werkt AM aan een vastgoedfonds, samen met ING.
De projectontwikkelaar heeft in de eerste helft van dit jaar 56 procent minder winst geboekt. De onderneming kreeg te maken met procedurele vertraging in de ontwikkeling van grote winkelcentra. Noordanus benadrukte dat er „absoluut geen problemen waren met de afzet". „Wij hebben in het eerste halfjaar wel de kosten gemaakt, maar de opbrengsten nog niet gerealiseerd."
AM had in augustus al gewaarschuwd voor een tegenvallende winstontwikkeling. Toen liet de directie weten de doelstelling van een groei van de winst per aandeel van 5 tot 10 procent niet te halen.
De nettowinst kwam uit op 11 miljoen euro tegen 25 miljoen euro in de eerste helft van 2003. De omzet nam toe met 8 procent tot 516,5 miljoen euro, vooral door groei in de sector woning– en grondontwikkeling. Deze bedrijfsactiviteit is nu goed voor meer dan de helft van de omzet van AM.
De woningmarkt bleef zich beter ontwikkelen dan de economie in Nederland, aldus AM. In totaal verkocht de projectontwikkelaar in het eerste halfjaar 3156 woningen. Wel was de gemiddelde prijs van een woning lager en moest de onderneming enkele projecten wijzigen omdat die op een te hoog segment mikten, waardoor de winstmarges zijn gedaald.
In de kantorenmarkt bleef het kwakkelen. De opbrengsten daalden daar van 87 miljoen tot 26 miljoen euro. AM zegt zich nu te richten op ’maatwerkprojecten’, maar waarschuwt voor een beperkt volume. Herstel van de winstmarges wordt „de komende jaren" wel verwacht.
Noordanus waagt zich niet aan een winstprognose voor geheel 2004 omdat procedurele vertragingen ook voor de tweede helft van dit jaar zijn voorzien. „Wij houden het op een goed jaarresultaat", aldus de bestuursvoorzitter.