Mbeki: Zimbabwe heeft gesproken
De Zuid-Afrikaanse president Mbeki onthoudt zich van scherpe kritiek op de Zimbabwaanse president Mugabe, die te midden van berichten over fraude tot winnaar van de verkiezingen in zijn land is uitgeroepen. Maar Mbeki erkent wel met zoveel woorden dat zich onregelmatigheden hebben voorgedaan.
In een verklaring op de website van het Afrikaans Nationaal Congres ANC schrijft de Zuid-Afrikaanse president dat er op de verkiezingen in Zimbabwe wel wat af te dingen valt. Hij erkent dat er sprake was van onjuistheden en intimidatie. De stembusgang was „duidelijk niet perfect, maar het ANC gelooft dat het volk van Zimbabwe heeft gesproken”, aldus Mbeki.
Ondanks alle problemen is het nu belangrijk dat Zimbabwe zijn politieke en economische problemen te boven komt, aldus Mbeki. Dat is in het belang van het land en de regio zuidelijk Afrika. Hij roept het volk van Zimbabwe daarom op tot eenheid. Zuid-Afrika zal zeker samenwerken met de regering van president Mugabe om de economische problemen op te lossen en iets te doen aan de voedseltekorten.
Het Westen en het Gemenebest hebben scherpe kritiek geuit op het verloop van de verkiezingen. Zuid-Afrikaanse waarnemers onderscheidden zich de afgelopen week van hun westerse collega’s door de verkiezingen in Zimbabwe „legitiem” te noemen.
De herkozen Zimbabwaanse president Mugabe heeft vrijdag een omstreden wet afgekondigd die is bedoeld om de media aan banden te leggen. De wet voorziet in de oprichting van een regeringscommissie die wordt belast met het verstrekken van accreditaties aan de media.
Zimbabwaanse journalisten moeten zich aan een aantal regels houden. Op het overtreden daarvan staat een celstraf van maximaal twee jaar. Buitenlandse correspondenten mogen niet onbeperkt schrijven over Zimbabwe.
Mugabe wordt morgen beëdigd voor een nieuwe ambtstermijn van zes jaar.
De presidenten van Zuid-Afrika en Nigeria en de premier van Australië komen dinsdag in Londen bijeen om te beslissen over eventuele sancties van het Gemenebest tegen Zimbabwe. Dat heeft de organisatie vrijdag aangekondigd.
De Australische premier John Howard, de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki en diens Nigeriaanse ambtgenoot Olusegun Obasanjo „moeten het rapport bestuderen van de groep waarnemers van het Gemenebest over de presidentsverkiezingen in Zimbabwe”, zo zei secretaris-generaal Don McKinnon van het Gemenebest in een verklaring.
„Als het eindrapport van de waarnemers van het Gemenebest negatief is, kunnen de maatregelen die de presidenten en de premier nemen, variëren van een collectieve afkeuring tot een schorsing van Zimbabwe”, aldus McKinnon.
Australië, Zuid-Afrika en Nigeria zijn aangewezen tijdens de top van regeringsleiders van het Gemenebest, begin deze maand in Australië om een commissie te vormen. Die moet een eventuele schorsing van Zimbabwe uit het Gemenebest onderzoeken.
Het voorlopige rapport van het Gemenebest, dat donderdag is gepubliceerd, geeft aan dat de president is herkozen in een klimaat van angst en dat de verkiezingen niet vrij waren.