CDA maant ’Rupsje Nooitgenoeg’ Kamp
Regeringspartij CDA heeft VVD–minister Kamp van Defensie maandag tegen het zere been geschopt door hem te manen het rustiger aan te doen met het sturen van Nederlandse militairen naar het buitenland. CDA–Kamerlid Ormel noemde Kamp zelfs ’Rupsje Nooitgenoeg’, een weinig vleiende benaming die in het verleden door VVD’ers werd gebruikt voor PvdA–fractievoorzitter Melkert.
De aanvaring tussen CDA–Kamerlid Ormel en minister Kamp had plaats in het debat over de kabinetsvoorstellen meer militairen en materieel naar Afghanistan te sturen. Volgens Ormel is het met deze missie er bij wel genoeg met de Nederlandse inzet in het buitenland. VVD, SGP en LPF sloten zich in meer of mindere mate bij die opvatting aan.
Kamp reageerde op de van hem inmiddels bekende wijze: rechtstreeks in de tegenaanval. Hij vroeg Ormel waarom die juist hem zo vermanend had toegesproken. Ormel had volgens Kamp minister Bot (net als Ormel CDA’er) moeten aanspreken. Die is immers degene met de internationale contacten over militaire operaties en neemt de initiatieven voor een Nederlandse bijdrage, aldus Kamp.
Kamp zei verder dat hij een budget heeft van ruim 7 miljard euro „om mensen in de wereld te helpen". Het is de ambitie van Defensie om tegelijkertijd drie grote operaties uit te voeren met in totaal tussen de 2400 en 3000 militairen. Met vierhonderd militairen in Afghanistan, vijfhonderd in Bosnië en 1400 in Irak (totaal 2300) zit Defensie nog niet aan haar grenzen. En zes F–16’s uitsturen van de 139 die de luchtmacht heeft, is ook niet overdreven, aldus Kamp.
Ormel en de andere criticasters bonden vervolgens in, helemaal toen Kamp steun kreeg van minister Bot. „U doet bijna alsof Nederland 50 procent bijdraagt en er verder nog een paar sukkels zijn die niet mee willen doen." Gerekend naar het aantal militairen is de Nederlandse bijdrage in Afghanistan 4 tot 5 procent van het geheel, aldus Bot. Bovendien is Nederland nu eenmaal „in de gelukkige positie" dat we Apache–helikopters en F–16–gevechtsvliegtuigen hebben.
Uiteindelijk stemde een meerderheid in de Tweede Kamer in met de kabinetsplannen voor Afghanistan. Het gaat om zes F–16–gevechtsvliegtuigen, een KDC–10–tankervliegtuig, een fregat en een verlenging van de huidige bijdrage met zes Apache–gevechtshelikopters.
VVD, CDA, ChristenUnie, LPF en SGP stemden op alle punten in. GroenLinks was alleen tegen het sturen van het fregat voor de operatie Enduring Freedom, de internationale strijd tegen het terrorisme. De PvdA steunde het fregat slechts onder voorbehoud, omdat minister Bot (Buitenlandse Zaken) nog een brief aan de Kamer moet schrijven over de precieze juridische basis voor deze bijdrage. De SP stemde tegen alle voorstellen van het kabinet.
Opvallend genoeg was regeringspartij D66 afwezig bij het debat, net als de Groep Wilders en de groep Lazrak.