Rechtbank oordeelt dinsdag over hechtenis Nomads
De rechtbank in Amsterdam besluit niet eerder dan dinsdagmiddag of de dertien verdachte Nomads in voorlopige hechtenis moeten blijven. De zaak van de Limburgse motorclub, onderdeel van de Hells Angels, dient sinds maandagochtend pro forma. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de dertien verdachten er onder meer van dat zij in februari drie leden van hun eigen club hebben vermoord. Een conflict over een partij cocaïne zou de reden zijn geweest voor de liquidatie.
Onder de drie slachtoffers was de 54–jarige president van de Nomads. De lichamen werden gevonden in de Geleenbeek bij Echt. De Nationale Recherche stuitte al snel op aanwijzingen die leidden naar de eigen gelederen van de Nomads, die hun basis hadden in Oirsbeek. Eerst arresteerde de recherche twee Nomadsleden, de rest volgde tijdens een grootscheepse actie later.
De politie kwam al snel bij de Nomads zelf uit, onder meer nadat een Antilliaanse Angel uitvoerige en zeer belastende verklaringen tegen de motorclub had afgelegd. Herhaaldelijk sporenonderzoek in het clubhuis van de Nomads in Oirsbeek heeft de verdenking tegen de Nomads versterkt.
De behandeling van de rechtszaak vindt plaats in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam–Osdorp. Maandag waren er tussen de tien en twintig andere Hells Angels op de publieke tribune. De verwachting was dat ze in groten getale op de rechtszaak zouden afkomen. Het is nog onbekend wanneer de rechtbank de zaak inhoudelijk behandelt. Het OM heeft om aanhouding van de zaak voor drie maanden gevraagd om het onderzoek te kunnen afronden.
Op een vorige zitting tegen de twee eerste verdachten waren tientallen Hells Angels aanwezig. Daarbij ontstonden problemen tussen hen en enkele journalisten. Maandag is de behandeling zonder problemen verlopen.
De rechtbank heeft maandag onder meer de zaak ingekeken van de vice–president van de Nomads, de 42–jarige Jack S… Het rechtscollege wil eerst de zaken van alle dertien verdachten doornemen, voordat ze besluit of de verdachten in de cel moeten blijven tot de feitelijke behandeling van de rechtszaak.
De advocaten van de zes Nomads die maandag voor de rechtbank verschenen, vroegen opheffing van het voorarrest van hun cliënten. Ze menen dat het OM nog steeds niet maar één aanwijzing op tafel heeft gelegd die de individuele betrokkenheid van de mannen aantoont. Dat de moorden het gevolg zijn geweest van een „clubbesluit", blijkt volgens de raadslieden niet uit het dossier.
Officier van justitie G. Oldenkamp meent dat er wel degelijk aanwijzingen zijn die in de richting van de verdachte Nomads wijzen. „Er zijn verklaringen van enkele leden waaruit blijkt dat zij weten wat er is gebeurd. Ze hebben echter aangegeven dat ze daar niet over gaan verklaren. Ze hebben de gang van zaken ook niet ontkend." Verder vindt de aanklager het vreemd dat er via de telefoons die destijds werden afgeluisterd, helemaal niet over de verdwijning van hun medeclubleden werd gesproken.
De rechtbank gaat dinsdag verder met de zaken van de andere zeven verdachten in deze zaak. Aan het eind van dinsdagmiddag vellen de rechters hun oordeel over het al dan niet verlengen van de voorlopige hechtenis van de verdachte Nomads.