De Geus snijdt niet verder in sociale zekerheid
Minister De Geus (Sociale Zaken) heeft zijn bezuinigingen op de sociale zekerheid afgerond. Hij zegt dat maandag in een vraaggesprek met de Volkskrant.
„Voor zover ik het nu kan overzien, staan alle zaken in het regeerakkoord nu in de steigers. De hervormingsagenda op het terrein van sociale zaken is compleet”, verklaart De Geus.
In de afgelopen maanden werd onder meer duidelijk dat De Geus ontslagvergoedingen wil inhouden op de WW-uitkering, sommige CAO’s niet langer automatisch voor iedereen wil laten gelden en fiscale voordelen voor het sparen voor VUT en prepensioen gaat schrappen. „Door de goede sociale voorzieningen is een stukje gezonde arbeidsmoraal kwijtgeraakt”, aldus de minister.
De Geus haalt in de krant hard uit naar de vakbonden, die volgens hem een „propagandaoorlog” voeren. Het ontbreken van fatsoenlijk overleg is volgens hem schadelijk voor Nederland. „Behalve de economische schade die stakingen aanrichten, is het voor Nederland vervelend omdat er in overleg betere resultaten te boeken zijn. De vakbeweging heeft gekozen voor actie. Die keuze is al gemaakt vóór het overleg over VUT en prepensioen in mei. En die keuze moet nu worden uitgevoerd. We moeten er niet dramatisch over doen. In de jaren tachtig en negentig is tien jaar lang geen sociaal akkoord bereikt.”
De bewindsman heeft ook kritiek op de media. „De luiheid van sommige media om zich in de concrete betekenis van maatregelen te verdiepen vind ik werkelijk gênant.” Dat is volgens hem ook een van de redenen waarom het kabinetsbeleid niet altijd goed wordt uitgelegd. „Als kabinet hebben we de taak de feiten voor het voetlicht te brengen. Maar het is ontzettend moeilijk free publicity te krijgen voor de inhoud van de boodschap. Incidenten zijn mediagevoeliger.”
De Geus heeft niet veel last van het imago van een ”boeman” dat hem wel wordt toegedicht. „Het raakt me wel, maar ik kan er ook goed mee omgaan. Ik weet dat ook heel veel mensen dit beleid steunen. Nederland staat voor noodzakelijke hervormingen die jarenlang niet zijn gebeurd. In tijden dat het goed ging, was de urgentie er niet. En in tijden dat het slecht ging, was de moed er niet.”