Schriftgezag

29 January 2020 11:37Gewijzigd op 16 November 2020 18:05
beeld RD
beeld RD

De vergadering gaat weer verder. Ds. Schenau meldt dat ook de vrijdagmiddag wordt ingeruimd voor de behandeling van de rapporten.

Ds. A. Versluis (Ede) vindt het meerderheidsrapport op een aantal punten „onhelder” en „problematisch.” Is het Schriftgezag in het geding? Blijft er vrijheid van exegese over? Hij stelt ook een aantal vragen over het minderheidsrapport.

Ouderling A. Kok (Veenendaal) wijst op het belang van afspraken. „We hebben allemaal onze handtekening onder het verbindingsformulier gezet.”

Volgens ds. P. D. J. Buijs (Nunspeet) gaat het om waarheid en eenheid, om het bewaren van het „pand” en de „band.” Hij vraagt zich af of daar in de rapporten helemaal recht aan wordt gedaan.

Hij wil af van de uitdrukking dat „de minst verstrekkende kerkorde geldt”, omdat niet altijd duidelijk is wat de minst verstrekkende kerkorde is. „Laten we ook eerlijk zeggen wat we bedoelen: de CGK-kerkorde.”

Over het Schriftgezag: „De Schrift spreekt ook over de leer van Christus en dat blijkt een breed begrip te zijn.” De predikant vindt dat „we helder moeten krijgen wat het verschil is tussen Schriftgezag en Schriftverstaan.” En wat is de kerkvisie van de minderheid van de commissie?

Ouderling H. J. Sok vraagt zich af of de beoogde eenwording van de Nederlands Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt van invloed is op de samenwerking met de CGK.

Ds. M. A. Kempeneers (Katwijk): „We hebben verschillende visies op Schriftgezag en Schriftverstaan. Maar nu moet er iets gebeuren.” Hij vraagt de commissie van het minderheidsrapport, die voorstelt verder op het onderwerp te studeren, of ze „begrijpt dat er gemeenten zijn die dat niet kunnen dragen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer