Economie

Rapport-Bouw zaait onrust bij PCM

Het rommelt bij PCM. Het uitgeversconcern, met de titels Trouw, de Volkskrant, NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad en Het Parool, buigt zich over een rapport waarin een adviescommissie onder leiding van oud-KLM-topman P. Bouw aangeeft dat de verschillende kranten onderling minder moeten concurreren. De journalistenvakbond NVJ is bezorgd over de toekomst van de PCM-dagbladen.

ANP
6 November 2001 11:47Gewijzigd op 13 November 2020 23:15
AMSTERDAM – Het rommelt bij uitgeversconcern PCM. Uit een rapport van oud-KLM-topman P. Bouw zou blijken dat de verschillende krantentitels –Trouw, de Volkskrant, NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad en Het Parool– elkaar in de toekomst minder moeten b
AMSTERDAM – Het rommelt bij uitgeversconcern PCM. Uit een rapport van oud-KLM-topman P. Bouw zou blijken dat de verschillende krantentitels –Trouw, de Volkskrant, NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad en Het Parool– elkaar in de toekomst minder moeten b

Volgens NVJ-voorzitter R. Abram, die zegt het hele rapport te hebben gelezen, zet het rapport de bijl aan de wortels van de pluriformiteit en de identiteit van de PCM-dagbladen. Hij zei gisteravond in een eerste reactie dat bij het ontstaan van PCM in 1994 de pluriformiteit en de identiteit werden gewaarborgd. Het plan-Bouw zou, in de woorden van Abram, dat opblazen.

Macht
Binnen PCM is bestuursvoorzitter C. Smaling volgens Abram bezig de macht van de stichtingen terug te dringen. Binnen het concern heeft de stichting Het Parool de meerderheid met 57,4 procent van de aandelen. Deze stichting zou haar meerderheidsbelang moeten opgeven. Elk PCM-dagblad heeft verder een behoorlijk onafhankelijke positie, wat ingrijpen van bovenaf tamelijk lastig maakt.

De raden van bestuur en commissarissen van PCM zijn inmiddels akkoord gegaan met de aanbevelingen uit het rapport-Bouw, aldus de Volkskrant vanochtend. Maandagmiddag zou op een plenaire redactievergadering bij de Volkskrant al duidelijk zijn gemaakt hoe het plan-Bouw zou kunnen uitpakken voor de onafhankelijkheid van de diverse dagbladen.

„Het plan ademt de sfeer dat de PCM-kranten te veel stukken brengen waarmee alle kranten binnen het concern bezig zijn. En ook dat het veel beter zou zijn als elke dagbladtitel doet waar hij goed in is", aldus Abram.

Dat er bij PCM moet worden bezuinigd, kan de NVJ-voorzitter begrijpen. „Vanuit de redacties zijn bij de NVJ steeds meer signalen van onvrede binnengekomen. Eind vorige week is een en ander in een stroomversnelling geraakt. Bezuinigingen zijn opgehoogd, tot schrik van de hoofdredacties." Volgens Abram komen per dagblad tien tot vijftien banen op de tocht te staan.

H. Verploeg, algemeen secretaris van de NVJ, die maandagavond het rapport van de adviescommissie nog niet in zijn bezit had, zei veel vragen te hebben voor Smaling. „Wat is hij zelf van plan met het stuk-Bouw? Neemt de directie het hele plan over? Op welke cijfers is het rapport gebaseerd? Hoe kan de continuïteit van de kranten worden veiliggesteld?" Komende maandag praat de NVJ met de ondernemingsraad van het concern.

Voorzitter P. van Schaveren van stichting de Volkskrant zegt in de Volkskrant dat er nog geen besluit is genomen over de verregaande plannen, die onder meer behelzen dat de kranten minder invloed krijgen bij de benoeming van een nieuwe hoofdredacteur. Dat onderdeel is voor Van Schaveren „onbespreekbaar."

Amper twee maanden geleden maakte PCM een scherpe winstval bekend. Het nettoresultaat over het eerste halfjaar zakte van 38,1 miljoen gulden naar 9,3 miljoen gulden. De omzet kwam uit op 824 miljoen gulden, fractioneel lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Het uitgeversconcern worstelt met een ongewoon scherpe terugval in advertentievolume van de dagbladen. Een ommekeer op korte termijn lijkt uitgesloten. Bovendien lezen de consumenten minder en stijgt de prijs van papier.

Internet
Nieuwe activiteiten, zoals extra krantenkaternen, magazines en internetsites, droegen in het eerste halfjaar nog niet bij aan de winst, aldus PCM destijds bij de toelichting. Fors bezuinigen op de internetactiviteiten, was het credo. De site Spott.nl, waarin PCM een belang van 30 procent had, werd in augustus gesloten. Vorige maand trok PIM, de interactieve poot van PCM, ook de stekker uit EN.nl.

PCM is overigens niet het enige uitgeversconcern dat in problemen zit. Ook De Telegraaf en Wegener kampen, nu de economie minder hard groeit, met een teruglopende vraag naar advertentieruimte. Beide concerns hebben begin vorige week laten weten dat de financiële resultaten zullen tegenvallen ten opzichte van eerder uitgesproken winstverwachtingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer