„Inspectie Justitie en Veiligheid liet rapporten aanpassen na druk van buitenaf”
Medewerkers van de Inspectie Justitie en Veiligheid hebben eind 2017 intern gemeld dat diverse onderzoeksrapporten van de dienst mogelijk tot stand zijn gekomen na oneigenlijke beïnvloeding van buitenaf.
Dat bevestigde het ministerie van Justitie en Veiligheid dinsdag in het AD, dat met de anonieme melders sprak.
Volgens de groep van zeven inspecteurs zijn belangrijke conclusies in rapporten over de brandweerzorg, de kwaliteit van de recherche, de aanhouding van Mitch Henriquez met dodelijke afloop en de IND afgezwakt onder druk van buitenaf. Die druk zou onder meer afkomstig zijn geweest van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV).
De IND zou volgens de inspecteurs te weinig alert zijn geweest op het registreren en doorgeven van signalen die konden wijzen op betrokkenheid van vluchtelingen bij terrorisme. Zo zouden de autoriteiten niet standaard zijn gewaarschuwd nadat er in telefoons van asielzoekers video’s van martelingen waren gevonden. Het rapport legde hier naar de smaak van de inspecteurs in te vage bewoordingen de vinger bij.
De top van het ministerie liet de Auditdienst Rijk onderzoek naar de meldingen doen. Inzake het inspectierapport over de brandweerzorg leidde dat tot de conclusie dat er inderdaad sprake was geweest van bemoeienis van de NCTV, maar wel met een beter eindresultaat als gevolg.
De inspectie en de top van het ministerie spraken vervolgens nieuwe procedures af die intern voor meer helderheid moesten zorgen. De overige gewraakte rapporten zijn daarna niet meer onderzocht. De zeven inspecteurs willen dat dit alsnog gebeurt.
Diverse justitiewoordvoerders in de Tweede Kamer willen dat minister Grapperhaus (Justitie) opheldering geeft over de kwestie.