Kabinet verbiedt dierproeven op meeste mensapen
Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel om dierproeven met mensapen te verbieden. Er wordt slechts een uitzondering gemaakt voor zes chimpansees die deel uitmaken van een Europees onderzoek naar vaccins tegen de ziekte hepatitis C.
Medische experimenten met chimpansees zijn in ons land niet langer noodzakelijk, zei vice-premier mevrouw Borst na afloop van het kabinetsberaad. Volgens haar streeft het kabinet ernaar alle experimenten met apen te stoppen, maar is dat door het ontbreken van alternatieven nog niet mogelijk.
De kabinetsuitspraak komt als een regelrechte verlossing voor de mensapen in het Biomedisch Primatencentrum (BPRC) in Rijswijk. De 34 apen die geen besmettelijke ziekte hebben, gaan een zonnige oude dag tegemoet in Spanje, waar de Stichting AAP hen onderbrengt in een nieuw pension. De 25 met HIV geïnfecteerde chimpansees, die speciale verzorging en beveiliging nodig hebben, krijgen een nieuw rusthuis op het BPRC-terrein.
Niet alleen de mensapen gaan erop vooruit. De huisvesting en de verzorging van de apen worden fors verbeterd. Het aantal verzorgers wordt uitgebreid met vijftien naar 28. Het aantal proefdieren wordt teruggebracht naar maximaal 230 in het jaar 2005.
Stichting AAP is bijzonder teleurgesteld dat de geïnfecteerde primaten in Rijswijk moeten blijven. Ze had gehoopt de dieren bij AAP in Almere onder te kunnen brengen. Volgens een woordvoerder gebruikt het BPRC de apen om subsidie van het Rijk te krijgen. „Het BPRC gaat vast failliet zonder dit geld. Verder zijn we bang dat het centrum toch nog probeert wetenschappelijk voordeel te verkrijgen door de dieren. Jammer dat de minister dat mogelijk maakt.”
Directeur R. Bontrop van het BPRC is daarentegen „ontzettend blij.” Het geld van de overheid maakt het volgens hem mogelijk dat de apen in Rijswijk „veel betere huisvesting” krijgen. „Bovendien kunnen we ons nu richten op de kwaliteit van het onderzoek in plaats van op kwantiteit.”
De Dierenbescherming had de geïnfecteerde apen liever bij Stichting AAP gezien. Ook betreurt ze de verhoogde subsidie aan het BPRC. Hierdoor zou dit centrum langer open kunnen blijven.
De Stichting Proefdiervij is „zwaar teleurgesteld” dat het kabinet het BPRC niet wil sluiten. Het gaat de stichting niet alleen om de mensapen, maar ook om de andere apen die slachtoffer worden van experimenten. „Met chimpansees worden drie proeven per jaar gedaan, met andere apen 400-500”, aldus een woordvoerder. Hij vindt dat er ook een einde moet komen aan proeven met apen op bijvoorbeeld universiteiten.