Buitenland

Brussel blijft druk uitoefenen op Sudan

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben zaterdag nogmaals gezegd dat ze bij de Verenigde Naties zullen aandringen op sancties tegen Sudan, als dat land niet in actie komt om een eind te maken aan het geweld in de westelijke regio Darfur.

Buitenlandredactie
6 September 2004 09:38Gewijzigd op 14 November 2020 01:36

Ook zou de EU ertoe kunnen besluiten de hulp aan Sudan te staken, zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bot. De crisis in Darfur stond op de agenda van de EU-ministersvergadering die in het Limburgse Valkenburg werd gehouden. De EU heeft al 60 miljoen euro hulp aan Sudan opgeschort.

Bot zei dat er enige vooruitgang is in de humanitaire situatie in Darfur, maar te weinig progressie bij de ontwapening van de Arabische Janjaweed-milities, die al ruim 30.000 leden van plaatselijke stammen om het leven hebben gebracht. Als de Afrikaanse Unie de EU vraagt om steun, bijvoorbeeld door het sturen van Europese politieagenten, is Europa daartoe bereid, zo zeiden Bot en Solana. Beide politici overlegden zaterdagmiddag in Limburg met de leiding van de Afrikaanse Unie over mogelijke hulp aan Sudan.

Volgens Bot volgt de EU een tweesporenbeleid, waarbij aan de ene kant politiesteun en humanitaire hulp geboden kan worden, „maar aan de andere kant denken wij eraan om de druk op Sudan op te voeren.” Behalve om sancties zou het volgens Bot ook kunnen gaan om het tijdelijk stopzetten van bepaalde hulpprogramma’s. Een deel daarvan is al stopgezet.

Momenteel zijn er nog geen Europese politieagenten actief in Sudan. Wel houden Europese waarnemers de situatie in de vluchtelingenkampen nauwkeurig in het oog. Daaronder bevinden zich ook twee Nederlanders. Tweehonderd Afrikaanse militairen, afkomstig uit Rwanda en Nigeria, zijn ingeschakeld om deze waarnemers te beschermen. Nederland heeft 100.000 euro ter beschikking gesteld om het transport van deze militairen mogelijk te maken.

De CDA-bewindsman zei verder dat de Amerikaanse roep om onmiddellijke sancties „een hoop gepraat” is. „Het is correcter om het rapport van speciaal VN-gezant Pronk eerst goed te bestuderen en daarover te debatteren. Ik weet het niet hoor, maar misschien heeft die opstelling van de VS iets te maken met de Amerikaanse verkiezingen”, aldus Bot.

De Britse zondagskrant The Sunday Times meldde zondag dat een rijke Britse wapenhandelaar de burgeroorlog in Darfur voedt door wapens door te verkopen aan de regering van Sudan. John Knight staat op het punt 3,3 miljoen euro te verdienen door de regering in Khartoem te voorzien van genoeg wapentuig om een klein leger te bewapenen, aldus de krant. Met het organiseren van de transactie zou de zakenman uit Zuid-Engeland een boycot van de Europese Unie overtreden hebben.

De overeenkomst omvat onder meer vijftig tanks van Sovjetmakelij, honderd bewapende pantservoertuigen, dertig stuks luchtafweergeschut en twaalf raketwerpers. De oorlog in Darfur heeft ten minste 50.000 personen het leven gekost en meer dan 1 miljoen mensen op de vlucht gejaagd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer