Politiek

Lerarenregister staat ter discussie

SGP en SP willen af van het lerarenregister. Maar of een initiatiefwetsvoorstel van de beide oppositiefracties hierover het haalt, is nog maar de vraag.

Redactie politiek
24 January 2020 11:19Gewijzigd op 16 November 2020 18:03
SGP-Kamerlid Bisschop (rechts) en zijn SP-collega Kwint in vak K van de Tweede Kamer tijdens de behandeling van hun initiatiefwetsvoorstel om het lerarenregister af te schaffen. beeld SGP
SGP-Kamerlid Bisschop (rechts) en zijn SP-collega Kwint in vak K van de Tweede Kamer tijdens de behandeling van hun initiatiefwetsvoorstel om het lerarenregister af te schaffen. beeld SGP

De Tweede Kamer reageerde donderdag tijdens de eerste termijn van de wetsbehandeling terughoudend.

Het lerarenregister was een idee van het vorige kabinet. Het moet ertoe leiden dat docenten niet langer onbevoegd lesgeven. Tweede en Eerste Kamer zijn al akkoord gegaan met een wetsvoorstel hierover. De huidige minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs, Slob, zette de invoering ervan echter niet door na kritiek van onder meer de leraren en de Onderwijsraad. Ze vreesden een bureaucratisch geheel zonder draagvlak.

SGP-Kamerlid Bisschop en zijn SP-collega Kwint vinden dat er eerst een goede beroepsorganisatie moet komen voor er een lerarenregister komt. Het huidige register moet niet als een dreigende wolk boven het onderwijsveld blijven hangen.

De meerderheid van de Kamer vindt het prima dat er nu geen lerarenregister komt, maar wil waarschijnlijk wel de wettelijke grondslag voor zo’n register intact laten.

De Kamer wil sowieso het professioneel statuut handhaven zodat leraren invloed houden op de inhoud van de lesstof en de middelen die daarbij worden gebruikt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer