Rusland in rouw
In heel Rusland zijn maandag de vlaggen halfstok gehangen, uit respect voor de doden die zijn gevallen bij het gijzeldrama in het Zuid–Russische Beslan. Intussen komt er steeds meer kritiek op de aanpak van de Russische regering. Maandagochtend waren door het plaatselijke mortuarium al 394 lichamen geteld. Het officiële dodental staat op 335. Nog 380 mensen, onder wie 197 kinderen, liggen in het ziekenhuis. Van hen zijn er 55 slecht aan toe. Dertig terroristen zijn gedood en drie zijn er gearresteerd.
President Poetin heeft twee dagen van nationale rouw aangekondigd. De gijzeling, die woensdag begon, eindigde vrijdag in een bloedbad. Het land verkeert niet alleen in rouw, ook schaamte lijkt een veelvoorkomende emotie. Minister Dsantijev van Binnenlandse Zaken van Noord–Ossetië diende zijn ontslag in. President Dsasokhov van Noord–Ossetië, de provincie waarin Beslan ligt, bezocht kinderen in ziekenhuis en vroeg ieders pardon „omdat ik er niet in ben geslaagd kinderen, leerkrachten en ouders te beschermen”.
Maar het middelpunt van kritiek en twijfel is president Poetin, die bij zijn aantreden in 2000 beloofde rust en orde in Tsjetsjenië te herstellen. Zaterdag zei hij dat het leger nog eens goed moet bekijken hoe dergelijke drama’s moeten worden aangepakt. Velen vragen zich bijvoorbeeld af hoe het kan dat terroristen kennelijk al weken van te voren explosieven in de school hadden aangebracht.
De Washington Post meldde maandag dat de Russische staatszender Rossiya heeft laten weten dat tijdens de gijzeling opzettelijk verkeerde informatie over het aantal gegijzelden is verspreid. Een uitleg werd niet gegeven. Hoewel getuigen en omstanders al dadelijk zeiden dat er minstens duizend gijzelaars in de school waren, hielden de autoriteiten het steeds op ruim driehonderd. De presentator zei erbij dat „op dergelijke momenten de maatschappij de waarheid moet horen”. Ook bij eerdere rampen, zoals met de gezonken onderzeeër Koersk in 2000 en het gegijzelde theater in 2002, kwamen de autoriteiten met te lage aantallen slachtoffers.
De Russische staatstelevisie heeft ook een kort interview uitgezonden met een man die volgens de zender heeft deelgenomen aan de gijzeling in Beslan. Dat meldde de Britse omroep BBC maandag. De man werd met de handen op de rug gebonden een kamer binnengeleid door twee gemaskerde commando’s. Hij zou zijn baard hebben laten afscheren omdat hij wilde proberen onopgemerkt tussen vluchtende gijzelaars weg te komen. BBC–correspondenten zeiden aan het accent van de man te hebben gehoord dat hij een Tsjetsjeen was en geen buitenlander. De toon van de uitzending was volgens de correspondenten triomferend. Beelden van krioelende vliegen op lijken van gijzelnemers vormden de slotscène.
De straten van het ruim 33.000 zielen tellende stadje Beslan boden zondag een trieste aanblik. Rouwende families lieten geheel volgens lokale tradities voordeuren en ramen open waardoor het geweeklaag op straat te horen was. Deksels van grafkisten stonden buiten te wachten terwijl families binnen zich voorbereiden op een tocht naar een van de begraafplaatsen van de stad. Anderen in Beslan hebben nog geen tijd om te rouwen. Wanhopige mensen zoeken nog altijd naar een teken van leven van hun kinderen of andere familieleden. Volgens het Russische persbureau Interfax worden nog zeker 191 personen vermist.
Het Russische Rode Kruis heeft de internationale gemeenschap dringend verzocht om hulp voor de honderden gewonde overlevenden van het gijzelingsdrama in Beslan. De twee grote ziekenhuizen die Noord–Ossetië rijk is, zijn niet berekend op het enorme aantal gewonden.