Buitenland

Wat we tot nu toe weten over het nieuwe coronavirus

De uitbraak van het nieuwe coronavirus houdt de gemoederen bezig. Honderden mensen zijn besmet, van wie er zes zijn overleden. Vier vragen en antwoorden over wat we nu weten.

ANP
21 January 2020 15:28Gewijzigd op 16 November 2020 18:01
  • Wat is het nieuwe coronavirus?

Er zijn verschillende soorten coronavirussen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Meestal zorgen ze voor relatief milde klachten, zoals verkoudheid, maar bij het nieuwe coronavirus spelen koorts, kortademigheid en longklachten op. Het SARS-coronavirus kostte in 2002/2003 bijna achthonderd mensen het leven.

  • Hoe verspreidt het coronavirus zich?

Het virus is overdraagbaar van mens op mens en van dier op mens, melden de Chinese autoriteiten. Er wordt geadviseerd om een mondkapje te dragen tegen besmetting.

  • Waar heeft het virus zich verspreid?

De uitbraak van het nieuwe coronavirus was in de Chinese Wuhan, een stad met circa 11 miljoen inwoners in de centrale provincie Hubei. Nu zijn op meerdere plekken in China, Japan, Zuid-Korea en Taiwan mensen besmet.

  • Wat gaat er gebeuren om het virus in te dammen?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt woensdag spoedoverleg over de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Experts moeten besluiten of de uitbraak wordt aangemerkt als een bedreiging voor de internationale volksgezondheid. Veel landen wachten hier niet op. Omliggende landen in Azië, maar ook Australië, de Verenigde Staten, Rusland en Singapore controleren al extra op vliegvelden om besmetting te voorkomen. De belangrijkste medische adviseur van de Australische regering waarschuwt dat dergelijke maatregelen maar beperkt bescherming bieden. „We kunnen niet helemaal voorkomen dat het virus het land binnenkomt. De incubatieperiode duurt waarschijnlijk een week.”

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding meldt dat er vanuit Europa maar drie directe vluchten naar Wuhan zijn. Zij achten het besmettingsrisico voor Europa daarom laag.

  • Hoe ziet het reisadvies voor China er nu uit?

Het reisadvies voor China is na de uitbraak niet aangescherpt. Wel adviseert het Ministerie van Buitenlandse Zaken contact met zieke mensen, pluimvee- en vismarkten en pluimvee- en visproducten te vermijden. Ook handen wassen en een dokter raadplegen bij tekenen van koorts behoort tot de waarschuwingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer