Toewijding maakt mensen uit één stuk
Het probleem van de lauwe, uitgebluste christen is niet op te lossen met extra leefregels en omgangsvormen of met een cursus waarden en normen. Het vraagt om terugkeer naar het hart, de bron van het bestaan. Alleen de mens die zich met al de facetten van zijn bestaan hartelijk durft toe te wijden aan zijn God, kent perspectief en durft van verwachting te leven.
Dat zei mw. drs. E. J. van Dijk, directeur van de Evangelische Hogeschool, vrijdagavond tijdens de openingsbijeenkomst van het 28e EH-basisjaar in De Brugkerk in Amersfoort.
In haar toespraak verwees Van Dijk veelvuldig naar de ziekte van de zelfgerichtheid, die zich volgens haar verspreidt over westerse samenlevingen als Nederland. „Hoe komt het dat zo veel mensen lijden aan wat wel wordt genoemd het ga-je-eigen-gangsyndroom?” vroeg de EH-directeur de aanwezigen. Het antwoord gaf ze zelf. „De moderne mens leidt een gefragmenteerd en gedifferentieerd bestaan. Zijn leefwereld is versplinterd. Voor elke afzonderlijke levenssfeer onderscheidt hij weer andere regels en doelen. Zo koestert hij zijn keuzevrijheid en probeert hij zo veel mogelijk ontsnappingsmogelijkheden open te houden.”
Keuzevrijheid kan echter maar al te gauw veranderen in leegte, benadrukte Van Dijk. „Niet alleen het authentieke van de moderne mens staat daardoor onder druk, ook zijn eerlijkheid en openheid.”
De directeur zei tegen de studenten zich te ergeren aan mensen die in de media kommer en kwel roepen over deze wereld. „Afgelopen week las ik dat we het gevaar lopen een generatie van emotionele zwakkelingen te kweken. Dat sloeg op jullie. Het individualisme, zo werd ergens gesteld, heeft een chronische genotzucht en een voortdurend nieuwe begeerte naar geluk voortgebracht. Onze wil om tegenslagen te overwinnen is ondermijnd. In tegenstelling tot vroeger zou onze generatie steeds minder blijk geven van lijdzaamheid, geduld en zelfbeheersing.”
Maar, vroeg Van Dijk, hoe zit het precies met christenen? „Lijden ook wij niet onder het ga-je-eigen-gangsyndroom? Druk zijn met activiteiten en trouw kerkbezoek kunnen dat gemakkelijk maskeren.”
Ook voor de EH-studenten signaleerde zij gevaar. „Overdag ben je druk met je studie, onderwerp je je aan de regels van de school. Maar wie ben je ’s avonds? Durf jij jezelf te blijven bij het zoveelste pilsje dat jou wordt aangeboden? Houd je je rug recht als iemand je voorstelt te experimenteren met seksualiteit? Of is ook jouw leven onderverdeeld in allemaal verschillende gebiedjes?”
De belangrijkste remedie tegen een stuur- en richtingloos leven is volgens Van Dijk een radicale toewijding aan God in alle facetten van het leven. „Toewijding maakt van mensen die lijden aan een versplinterd bestaan mensen uit één stuk. Toewijding is: zoek de Heere en leef. Het is ook vertrouwen, liefhebben, leven vanuit je hart. Het wil eigenlijk zeggen dat God van je op aan kan, op jou kan rekenen.”
Het voorbeeld van een mens uit één stuk is David, zei zij. „Hij voegde zich bij het Israëlische leger. Daar trof hij een Goliath-fobie. David mocht daar echter doorheen zien. Hij wist zich in Gods nabijheid.”
Van Dijk vatte samen wat de EH met het basisjaar wil bereiken. „Op de EH willen we jou als student tot die radicale toewijding van het hart uitdagen. Laat jezelf als een levende steen gebruiken voor de bouw van een geestelijk huis.”
Het EH-basisjaar, dat vorig jaar al een recordaantal studenten mocht verwelkomen, bleek met het aantal instromers dit jaar opnieuw te zijn gegroeid. Ruim 160 studenten gaan voor het eerst in het basisjaar aan de slag.