LPF biedt Wilders ondersteuning aan
De LPF-fractie heeft het sinds vrijdag zelfstandige VVD-kamerlid Wilders hulp aangeboden. Mocht hij assistentie nodig hebben, dan kan hij een beroep doen op de medewerkers van de LPF.
LPF-kamerlid Eerdmans, die Wilders het aanbod heeft gedaan, denkt dat het vroeg of laat tot een samenwerking zal komen tussen de fractie van de LPF en Wilders. „Je kunt niet uitsluiten dat we samen een fractie gaan vormen, maar de kans is wel heel groot dat we in 2007 op één lijst staan. Het zou dom zijn om dat niet te doen.”
Wilders verklaarde donderdagavond zelf dat hij geen aansluiting zal zoeken bij de LPF. Wel wil hij een nieuwe beweging beginnen. De LPF-fractie in de Tweede Kamer zit sinds vorige week ook zonder partij. Eerdmans ziet in Wilders „een bondgenoot en een gelijkgestemde.” De samenwerking kan wat hem betreft volgende week al beginnen, bij een debat over moskeeën in Nederland.
Kamervoorzitter Weisglas neemt geen initiatieven om de Kieswet te veranderen, zodat kamerleden die met hun fractie breken ook de Kamer dienen te verlaten, zo heeft hij vrijdag laten weten. „Daarvoor is in de Kamer onvoldoende draagvlak.” Weisglas zou het persoonlijk wel „wenselijk” hebben gevonden als Wilders zijn zetel ter beschikking had gesteld aan de VVD-fractie.
Wel denkt Weisglas aan kleine wijzigingen in de Kieswet, die het voor vertrekkende kamerleden iets onaantrekkelijker maken om zelfstandig verder te gaan. „Kamerleden die een eenmansfractie beginnen, gaan er financieel iets op vooruit. Het gaat maar om enkele honderden euro’s per maand, maar misschien zou je daar iets aan kunnen doen.”
Premier Balkenende denkt niet dat het vertrek van Wilders uit de VVD-fractie de stabiliteit van de coalitie in gevaar zal brengen. Er is nog steeds een meerderheid voor het kabinetsbeleid, zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Zelfs oppositiepartijen, in diverse combinaties, steunen het beleid regelmatig.