Palestijnen presenteren eigen plan
De Palestijnen hebben een eigen plan ontwikkeld voor een staakt-het-vuren met Israël. Dat heeft de Palestijnse onderhandelaar Erekat gezegd. De ideeën zijn grotendeels gebaseerd op de voorstellen van directeur Tenet van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en de commissie-Mitchell.
De Palestijnse leider Arafat zou de voorstellen vrijdagavond voorleggen aan de Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni, die donderdag in Jeruzalem aankwam en probeert een einde aan de gewelddadigheden tussen Israël en de Palestijnen te maken.
Het plan van Tenet behelst een mechanisme voor een staakt-het-vuren tussen beide partijen. De commissie onder leiding van de Amerikaanse oud-senator George Mitchell bepleitte vorig jaar een onmiddellijk staakt-het-vuren, een afkoelingsperiode van zes maanden en een aantal vertrouwenwekkende maatregelen, zoals de bevriezing van de bouw en uitbreiding van Israëlische nederzettingen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever.
Volgens Erekat eisen de Palestijnen ook dat Israël zich uit alle Palestijnse gebieden terugtrekt. Verder willen de Palestijnen dat de internationale gemeenschap Israël sancties oplegt en de Joodse staat volledig verantwoordelijk houdt voor de „agressie en haar gevolgen.” Het plan van Tenet houdt ook in dat Arafat militante Palestijnen laat oppakken en wapens in beslag neemt.
De Israëlische premier Ariel Sharon heeft de Amerikaan meegedeeld dat hij bereid is vredesonderhandelingen met de Palestijnen te voeren, als er een wapenstilstand is. Zinni zei vrijdag na een gesprek met de Israëlische minister van Defensie, Ben-Eliezer, hoopvol te zijn over het slagen van zijn missie.
Na sterk aandringen van de Amerikanen heeft Israël het grootste deel van zijn 20.000 militairen uit de Palestijnse steden Tulkarem, Ramallah en Qalqilya op de Westelijke Jordaanoever teruggetrokken. Hoewel Washington had geëist dat de Israëliërs zich „volledig” zouden terugtrekken, bleven militairen achter in veiligheidskordons die de strijdkrachten rond de drie steden hadden gelegd. Volgens de Israëlische krant Ha’aretz zijn er ook militairen achtergebleven in Bethlehem en rond de stad Jenin.
Het geweld bleef doorgaan. Israëlische militairen schoten in of nabij de Joodse nederzetting Alei Sinai in de Gazastrook een Palestijn neer en arresteerden een tweede. Zij zouden hebben geprobeerd een aanslag te plegen. Volgens de Palestijnen kwam een Palestijnse politieman om toen een aantal Israëlische tanks aan het einde van de ochtend ten zuiden van Rafah de Gazastrook binnenreed. In een vluchtelingenkamp in de Gazastrook kwamen een moeder met vier van haar kinderen om toen zij met een kar op een mijn reden. Volgens een hoge functionaris van de Palestijnse veiligheidsdienst was de mijn van Israëlische makelij.
Door het voortdurende geweld brokkelt de populariteit van Sharon af. Nog maar 35 procent van de Israëliërs is volgens een vrijdag gepubliceerde peiling over hem tevreden. Een week geleden was dat nog 42 procent en dat was al aanzienlijk lager dan in januari. Bijna tweederde van de ondervraagden zei een Palestijnse staat te steunen. Een derde is voor de volledige terugtrekking van het Israëlische leger uit de Palestijnse gebieden.