Economie

Woede over schrappen ontslagvergoeding

De vakcentrales FNV en CNV zijn fel tegen de plannen van het kabinet om de ontslagvergoeding te korten op de WW-uitkering. Ook de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zien er niets in.

Redactie economie
3 September 2004 20:52Gewijzigd op 14 November 2020 01:35

De gevolgen zijn „dramatisch”, vindt vice-voorzitter A. Jongerius van de FNV. Momenteel wordt er bij reorganisaties meestal een sociaal plan opgesteld door bonden en werkgever. Werknemers die op straat komen te staan, krijgen dan iets extra’s mee. Het kabinet maakt dit onmogelijk.

Daarmee treft het niet alleen de individuele werknemer, maar het slaat ook de bonden een drukmiddel uit handen. „Het opeisen van een ontslagvergoeding kan er nog wel eens toe leiden dat werkgevers minder mensen ontslaan. Zij schrikken terug voor de financiële gevolgen”, aldus Jongerius.

CNV-voorzitter D. Terpstra verwijt het kabinet „de fik te steken in de Nederlandse arbeidsverhoudingen.” Volgens hem wordt door het verrekenen van de ontslagvergoedingen met de WW alle flexibiliteit uit de arbeidsmarkt gehaald. „Hierdoor worden wij gedwongen ons op te stellen als twintig jaar geleden en te roepen: „Geen man gedwongen de poort uit.” In plaats van dat we met werkgevers fatsoenlijke afspraken kunnen maken.”

Ook VNO-NCW en MKB Nederland voorzien problemen bij het laten afvloeien van mensen. „Bij ontslag vallen werknemers dan meteen terug naar 70 procent van hun salaris. Zij zullen dan eerder bezwaar aantekenen tegen hun ontslag”, aldus coördinator sociaal beleid A. van Delft van MKB.

Bovendien vindt Van Delft het bij goed werkgeverschap horen om mensen die ergens lange tijd hebben gewerkt bij ontslag een financiële vergoeding mee te geven. Hij staat erop zich „sympathiek” tegenover dat geld voor scholing en het weer aan het werk helpen van ontslagen werknemers buiten de regeling vallen, maar vraagt zich wel af hoe dat gecontroleerd moet worden. VNO-NCW noemt het voornemen van het kabinet „onverantwoord.” Beide werkgeversorganisaties verwijten het kabinet dat het een „puur budgettaire” maatregel is.

Voorzitter A. Kraaijeveld van de metaalwerkgeversorganisatie FME is „verrast dat minister De Geus zo ver van de praktijk is verwijderd. Dit worden gouden tijden voor advocaten en leidt tot overbelasting van de rechtbank”, aldus Kraaijeveld. Zolang er procedures lopen, moeten de werkgevers de met ontslag bedreigde werknemers blijven doorbetalen.

De CNV Bedrijvenbond heeft besloten voorlopig geen enkele overeenkomst meer te ondertekenen over individueel of collectief ontslag. „Eerst moet dat slechte plan van tafel”, aldus de bond.

Minister De Geus van Sociale Zaken maakt in de plannen om ontslagvergoedingen te korten op de WW-uitkering overigens een uitzondering voor scholingskosten, zo liet hij vrijdag weten. Ook bemiddelingsgeld om mensen aan een andere baan te helpen, wordt niet ingehouden op de uitkering. Het kabinet heeft hier op een paar details na mee ingestemd, maar besluit pas volgende week definitief.

Het kabinet maakte voor de zomer bekend dat het de ontslagvergoeding wil korten op de WW-uitkering. De maatregel maakt deel uit van een pakket bezuinigingen van 750 miljoen euro voor volgend jaar. Mensen die werkloos worden, vallen direct terug op 70 procent van het laatstverdiende loon. De maatregel moet het kabinet volgend jaar 75 miljoen aan uitkeringsgeld besparen en in de jaren daarna 150 miljoen euro per jaar.

De Geus wil de gouden handdruk vanaf volgend jaar inhouden. Hij hoopt dat mensen met een vrijstelling van scholings- en bemiddelingskosten sneller aan een nieuwe baan worden geholpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer