Bankdirecteur leidt Euronext
Euronext haalt de directeur van de Nederlandse bankenpoot van ING binnen als bestuurder. J. van der Does de Willebois wordt financieel bestuurder bij het fusiebedrijf en zal zich daarnaast bezighouden met de beurs in Amsterdam.
De bankdirecteur vult daarmee de plaats op die vrijkwam na het vertrek van bestuurder G. Möller.
Euronext-topman F. Théodore toonde zich donderdag tevreden met de komst van Van der Does. „We zijn ervan overtuigd dat zijn sterke betrokkenheid bij de Nederlandse markt voor Euronext van grote waarde zal zijn.” De nieuwe bestuurder wordt het aanspreekpunt voor de bedrijven die handelen via de beursvloer in Amsterdam.
De benoeming van Van der Does is inmiddels goedgekeurd door de toezichthouders en het ministerie van Financiën, meldde Euronext donderdag. Eerder liep de aanstelling van een nieuwe bestuurder vast omdat beurstoezichthouder AFM problemen had met de persoon die Euronext op het oog had. Het ging toen om de financieel topman van effectenhandelaar Van der Moolen, F. Dorjee.
Door de problemen rond de beoogde kandidaat duurde het vrij lang voordat Euronext opnieuw een Nederlander in de raad van bestuur kreeg. Möller kondigde eind vorig jaar zijn vertrek aan, na een verloren strijd om de voorzittershamer van de raad van bestuur.
ING vindt het jammer dat Van der Does vertrekt. „Maar we zijn blij dat er een goede Nederlander in het bestuur van Euronext komt”, aldus een woordvoerder van de bankverzekeraar.
Beursuitbater Euronext maakte de komst van Van der Does bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers. De nettowinst van Euronext is in de eerste zes maanden met 8 procent gestegen tot 80 miljoen euro. De winststijging was vooral te danken aan de handel in derivaten, oftewel afgeleide beleggingsproducten.
De winst uit de aandelenhandel stond onder druk. De omzetten op de aandelenbeurzen daalden in het tweede kwartaal. Euronext wijt de afname aan de hoge olieprijs en de onzekerheden over de economie, aldus de topman.
Daarnaast maakt het beursbedrijf, waartoe onder meer de handelsvloeren in Amsterdam en Parijs behoren, minder winst op aandelentransacties. Dit omdat Euronext de handelstarieven flink heeft verlaagd.
De beurzen in Londen en in Frankfurt proberen handel weg te kapen van het Damrak. Om dat zo veel mogelijk te voorkomen, brengt Euronext zijn klanten minder kosten in rekening. Van de nieuwste concurrentie uit Londen heeft Euronext weinig last, constateerde Théodore. Zijn beursbedrijf bereidt zich momenteel voor op een aanval op de Londense aandelenhandel.
De felle concurrentieslag tussen de Europese beurzen heeft wel geleid tot een onderzoek door de Europese Commissie. Brussel bekijkt of Euronext de aandelenhandel niet te goedkoop heeft gemaakt, waardoor het beursbedrijf aan prijsdumping zou doen.
Théodore wilde donderdag niet ingaan op het lopende onderzoek. „We werken volledig mee en hebben vertrouwen in de uitkomsten daarvan”, herhaalde hij.