Kamer wil analfabete huwelijksmigrant kunnen weren
Het kabinet moet onderzoeken of aan de huwelijkspartner die naar Nederland komt, kan worden geëist dat die, in elk geval in de eigen taal, kan lezen en schrijven. Een ruime meerderheid van CDA, PvdA, VVD en D66 in de Tweede Kamer wil vooral voorwaarden kunnen stellen aan degene die hierheen komt, in plaats van aan degene die zijn of haar partner hierheen haalt. Dit bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over integratie.
De regeringspartijen en de PvdA vrezen dat analfabeten die na een huwelijk naar Nederland verhuizen, hier in een maatschappelijk isolement terechtkomen, en dat hun kinderen met een achterstand aan school zullen beginnen. Dat zou de integratie in de Nederlandse samenleving niet bevorderen.
Wel goed voor de integratie is de zogeheten burgerschapsceremonie, denkt de Kamer. Vanuit verschillende hoeken kwamen donderdag voorstellen om die ceremonie rond de naturalisatie van vreemdelingen meer glans te geven. ChristenUnie–fractieleider Rouvoet wil de nieuwe Nederlander bij die gelegenheid ook een loyaliteitsverklaring laten afleggen. Bos (PvdA) en Dittrich (D66) pleitten voor een handvest van burgerrechten. Dit document, waarin de belangrijkste normen, waarden en grondrechten staan, zou moet worden uitgereikt bij verstrekking van een verblijfsvergunning of het inburgeringscertificaat of bij de naturalisatie.
Halsema (GroenLinks) en Dittrich vroegen het kabinet eens te laten onderzoeken wat nu eigenlijk het effect is van het beteugelen van de dubbele nationaliteit. Volgens Halsema heeft nog nooit iemand aangetoond dat de dubbele nationaliteit integratie in de weg staat, terwijl Verdonk dat wel steeds beweert. Bos noemde de koppeling die de bewindsvrouw telkens legt tussen het dubbele paspoort en integratie „aanstootgevend". Het kabinet wil het voor nieuwkomers moeilijker maken om hun oude paspoort te behouden als zij Nederlander worden.
Van Aartsen (VVD) en Dittrich schaarden zich achter het plan van coalitiegenoot Verhagen (CDA) om maatregelen te nemen tegen ouders die hun kinderen in het land van herkomst naar de middelbare school sturen. Dezelfde drie partijen vinden ook dat er een toelatingsregeling moet komen voor Antilliaanse jongeren.
Bijna de volledige Kamer stemde in met de aansporing van PvdA’er Bos aan het kabinet om zeker te stellen dat randgemeenten een grotere bijdrage gaan leveren aan de huisvesting van lagere inkomensgroepen. Alleen de naam van Lazrak ontbrak onder die motie. Hij had zich eerder tijdens zijn spreekbeurt verontschuldigd voor zijn „warrige betoog". „Ik heb geen inburgeringscursus gehad", luidde zijn excuus.