Noors huwelijk
Wederom staat Noorwegen aan de vooravond van een koninklijk huwelijk. Op 24 mei 2002 gaat prinses Märtha Louise trouwen met de schrijver Ari Behn. Ze hebben de kunst van het bruiloft vieren kunnen afkijken op de huwelijksdag van prins Willem-Alexander en Máxima, waar zij beiden als gast aanwezig waren.
Ari Behn en de prinses trouwen in de Nidaroskathedraal in Trondheim. Het is het tweede Noorse koninklijke huwelijk binnen een jaar. Vorig jaar trouwde kroonprins Haakon met de controversiële maar inmiddels zeer populaire Mette-Marit. Het komende huwelijk zal zeker anders zijn dan anders. Het belooft deels traditioneel te zijn, maar zal sterk worden beïnvloed door de wensen van het paar. Märtha Louise geldt immers als een ’rebelse’ prinses. De man met wie ze zou trouwen, zei ze eens, zou de ware liefde van haar leven zijn en we mogen aannemen dat de in 1972 geboren Behn die eer ten deel valt.
Märtha Louise neemt de taakopvatting rond haar koninklijke status al langere tijd niet echt serieus. Zo verklaarde ze onlangs dat ze meer vrijheid en afstand wil van de monarchie om haar vak te beoefenen. De prinses eist het recht op een eigen leven te leiden. Märtha Louise is fysiotherapeut en wil nog wat cursussen op dat gebied volgen. Naast haar hobby paardrijden, die ze op semi-professioneel niveau beoefent, is ze van plan een eigen bedrijfje op te zetten dat zich bezighoudt met culturele initiatieven. Projecten voor blinden en minderbedeelde kinderen staan bij haar hoog in het vaandel.
Sinds 1 februari draagt zij na overleg met haar vader niet meer de titel Hare Koninklijke Hoogheid. Ze heet nu gewoon prinses Märtha Louise. Het aantal verplichtingen van de 30-jarige prinses zal afnemen, hoewel ze te kennen heeft gegeven dat ze sommige nog wel zal vervullen. Want zolang Haakon en Mette-Marit geen kinderen hebben, blijft Märtha Louise tweede troonopvolgster.
Ari Behn is burger en schrijver van een aantal novelles en van een roman. Na zijn huwelijk met de prinses zullen zijn activiteiten los blijven staan van het Noorse koninklijk huis. Het zal geen regel zijn dat hij zijn echtgenote vergezelt tijdens verplichtingen. Hij zal het huis ook niet vertegenwoordigen op persoonlijke titel.
Op 23 en 24 mei zal het feest zijn in Trondheim. Woensdagavond 22 mei zullen de eerste gasten al worden ontvangen in het koninklijke eigendom Stiftsgarden in Trondheim, een bezit met wel meer dan zeventig vertrekken. In deze residentie uit de 18e eeuw zal donderdag 24 mei een receptie worden gegeven, dit in overleg met het stadsbestuur van Trondheim, dat het bruidspaar en de gasten een lichtshow aanbiedt bij de Olav-hal. Vrijdag erna begeeft de stoet zich naar de kathedraal waar het huwelijk wordt bevestigd en ingezegend. In de kathedraal zijn 800 tot 1000 stoelen bestemd voor het volk. Daarna is er op Stiftsgarden een banket en een bal voor genodigden uit vorstelijke kringen van Europa.