Binnenland

Het hek in Israël helpt”

BARNEVELD Israël zal veilig wonen. Dat lijkt een utopie, zeker na de aanslagen in Beersheva van dinsdag. Toch zál Israël eenmaal veilig wonen. Die belofte ligt niet vast in politieke strategie, maar in de God van Israël. Zijn verkiezing, belofte en verbond vormen de beste garantie voor Israëls veiligheid.

Van onze verslaggever
2 September 2004 09:59Gewijzigd op 14 November 2020 01:35
BARNEVELD – Ongeveer 1600 mensen bezochten woensdagavond een landelijke Israël manifestatie in de Veluwehal in Barneveld. Dertig christelijke organisaties die betrokken zijn bij Israël steunden de bijeenkomst. Foto Jan Rozendaal
BARNEVELD – Ongeveer 1600 mensen bezochten woensdagavond een landelijke Israël manifestatie in de Veluwehal in Barneveld. Dertig christelijke organisaties die betrokken zijn bij Israël steunden de bijeenkomst. Foto Jan Rozendaal

Die boodschap kregen de 1600 bezoekers van een landelijke Israëlmanifestatie in de Veluwehal in Barneveld gisteravond mee. Toespraken, muziek, zang en gebed waren de hoofdonderdelen van het avondvullende programma. De bijeenkomst werd bijgewoond door diverse Joodse gasten, onder wie enkele rabbijnen. De manifestatie, gesteund door dertig Nederlandse Israëlorganisaties, beoogde twee doelen: bemoediging van het Joodse volk en het geven van een proIsraëlsignaal aan de Nederlandse samenleving.

Drs. R. Naftaniel, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), knoopte in zijn toespraak aan bij de spandoeken ”De scholen zijn weer begonnen”, die hij onderweg naar de Veluwehal zag hangen. Ook in Israël is het schooljaar deze week weer begonnen. Al op de tweede dag was er een aanslag, in Beersheva, met zeker achttien doden en honderd gewonden. De daders noemen het een wraakactie voor het doden van twee Hamasleiders door Israël. Maar Hamas heeft geen motief voor zijn terreuracties nodig. Het zál Israël slaan, ook al is Israël het braafste jongetje van de klas. Uitroeiing van Israël is een officieel doel in het handvest van Hamas.”

Gewone middelen helpen niet tegen zulke terreurdaden, aldus Naftaniel. Daarom zoekt Israël volgens hem zijn heil in de bouw van een veiligheidshek. Het hek helpt. Er zijn sinds die tijd 70 procent minder aanslagen.” Naftaniel wilde de aanleg van de omstreden veiligheidsbarrière niet onvoorwaardelijk goedkeuren. Het hek mag niet onnodig grote groepen Palestijnen kwetsen.”

Dat Israël 21 Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever wil ontruimen, ziet de CIDIdirecteur als een bewijs dat Israël de impasse probeert te doorbreken.” Willen we vrede in het MiddenOosten, dan zullen twee staten in vrede met elkaar moeten leren leven: de Joodse en de Palestijnse. Wij staan voor een sterk en democratisch Israël waar we met z’n allen trots op zijn”, aldus Naftaniel.

ChristenUniefractievoorzitter Rouvoet noemde het thema ”Israël zal veilig wonen” een thema vol spanning. Het staat zo ver van de actuele situatie af. Het thema laat zich lezen als een eis, zelfs als een dreigement. Israël zál veilig wonen.” Dat zal alleen gebeuren omdat God de geschiedenis leidt, aldus Rouvoet. Dat is geen abstracte geloofsaanname, maar realiteit. Het is toch een godswonder dat, na de nacht van de holocaust, in 1948 de staat Israël ontstond? God laat niet los wat Zijn hand begon.”

Vriendschap met Israël betekent volgens Rouvoet niet dat je geen kritiek op Israël mag hebben. Een echte vriend houdt je de spiegel voor. Ook aan de Palestijnen moet recht gedaan worden. Zij lijden evenzeer onder het geweld.” Vrede in het MiddenOosten betekent allereerst veilige grenzen voor Israël, aldus Rouvoet. Daarom kan Israël niet zomaar de Golanhoogvlakte opgeven. Dan zou Israël veranderen in één groot concentratiekamp. Ook moet Jeruzalem weer de ongedeelde hoofdstad van Israël worden. Jeruzalem was al hoofdstad van Israël toen Amsterdam nog een soppige polder was.”

Na de aanslagen van radicale moslims op 11 september 2001 (New York) en 11 maart 2004 (Madrid) is de bereidheid om onorthodoxe veiligheidsmaatregelen te nemen groter dan ooit, aldus de ChristenUniepoliticus. Ik kom net uit het gebouw van de Tweede Kamer. Daar zijn de afgelopen tijd allerlei barrières opgeworpen om de veiligheid van de kamerbewoners te garanderen. Waarom zou Israël dan geen veiligheidshek mogen bouwen? Zodra het daarover gaat, is de hele wereld verontwaardigd. Zit daar geen element van hypocrisie in?”

Ds. J. de Vreugd, voorzitter van de stichting Christenen voor Israël, behandelde enkele profetieën uit Jesaja en Hoséa die betrekking hebben op de toekomst van Israël. Hij noemde het thema ”Israël zal veilig wonen” een utopie, ziende op de bloedige lijst van terreurslachtoffers. Maar door de bril van Gods profetie zien de dingen er anders uit. In Jesaja 49 staat dat God de namen van Israël in Zijn handen heeft gegrift. Waar is het volk veiliger bewaard dan in Gods handen? Hij richt de stammen van Jakob weer op en brengt de bewaarden van Israël weer terug, schrijft Jesaja. Dat is het werk van de Knecht des Heeren. Wij mogen daarbij helpen.”

Na elke nacht in de geschiedenis van Israël kwam een nieuwe morgen, aldus ds. De Vreugd. Zelfs na de holocaust. Hoséa zegt: Ik zal ze planten in hun grond.” Dat houdt niemand tegen. Verzet tegen Gods plannen heeft geen toekomst.”

Een vertegenwoordiger van de stichting Hineni, die terreurslachtoffers in Israël helpt, las de namen voor van de slachtoffers als gevolg van de aanslag dinsdag in Beersheva. Daarna namen de aanwezigen één minuut stilte in acht. Twee Israëlische meisjes vertelden hoe zij bij een aanslag aan de dood waren ontkomen. We hebben veel verwondingen, niet alleen lichamelijk, maar ook in ons hart. Ons leven zal nooit meer zijn als voorheen”, zei een van hen. Het andere meisje kon het emotioneel niet aan om verder te vertellen. Zij zong in plaats daarvan in het Hebreeuws een gebed om Gods hulp. Aansluitend werd er 20.000 euro gecollecteerd voor het werk van de stichting Hineni.

Na de toespraken ging het programma verder met proclamatie en gebed. Onder leiding van ds. K. Sybrandi van de Stichting Boete en Verzoening werden met de aanwezigen gebeden opgezegd uit onder meer de Psalmen 55, 84, 123 en135. Er werd de hele avond veel gezongen en er waren muzikale intermezzo’s door violist Kees van Setten met zijn New Wine Ensemble.

Aan het begin van de avond bedankte een vertegenwoordiger van de Israëlische ambassade in Nederland de aanwezigen voor hun steun aan en solidariteit met Israël. Daar putten wij kracht uit. Ze zijn een noodzakelijke bijdrage tegenover de toename van antisemitisme in de pers, op de radio en op internet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer