Binnenland

Noorden vormt front tegen afschaffen steun

GRONINGEN De commissarissen van de Koningin in Groningen, Friesland en Drenthe en burgemeesters, werkgevers en werknemersorganisaties in het noorden hebben een front gevormd tegen plannen van het kabinet om extra steun aan NoordNederland na het jaar 2006 te staken. Dat bleek woensdag tijdens een bijeenkomst in Groningen.

Redactie politiek
2 September 2004 09:46Gewijzigd op 14 November 2020 01:35

Volgens de bestuurders is de steun aan NoordNederland tot nu toe zeer succesvol geweest en is het in strijd met afspraken om die steun niet tot het jaar 2010 voort te zetten. Ze zeggen dit in een verklaring die tijdens de protestbijeenkomst werd aangenomen.

Het protest geldt de plannen van het kabinet om na 2006 te stoppen met de miljoenensteun aan het noorden. Die steun was er gekomen in het jaar 2000 op advies van de commissieLangman. Het gaat om een jaarlijks bedrag van 60 miljoen euro voor NoordNederland, aangevuld met een even groot bedrag van de Europese Commissie.

De TweedeKamerfractie van de ChristenUnie heeft zich altijd sterk gemaakt voor de subsidieverlening aan het noorden. Volgende week lanceert zij een eigen initiatief voor een brede publieksactie onder het motto ”Hallo, wij zijn er ook nog”. Via de nieuw te vormen website www.steunaanhetnoorden.nl en door middel van briefkaarten wil de fractie zo veel mogelijk handtekeningen verzamelen om het tij te keren. De handtekeningen zullen worden aangeboden aan staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken.

ChristenUniekamerlid Slob vindt het onredelijk dat het kabinet de economische steun aan het noorden zomaar intrekt. Er is afgesproken dat de overheid de noordelijke provincies ten minste tot 2010 ondersteunt, dus als het kabinet er nu mee stopt, schendt het de afspraken. Dat kan natuurlijk niet. Temeer omdat de steun aan het noorden nog steeds nodig is. Zeker nu het economisch tegenzit. Nu stoppen zou ernstige gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en de economische ontwikkeling.”

Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken maakte deze zomer bekend dat ze af wil van regionaal beleid in Nederland. Zij vindt dat het Rijk niet langer moet investeren in zwakke regio’s, maar juist moet kiezen voor kansrijke sectoren van de gehele Nederlandse economie. Volgens NoordNederland is in 2000 uitdrukkelijk gesteld dat de periode van de Langmansteun zou duren tot 2010.

Volgens de Groningse commissaris van de Koningin, Alders, gaat het er niet om dat NoordNederland als een zwakke regio moet worden beschouwd. Maar wel is het zo dat hier sprake is van een ijle economie, waar de markt onvoldoende werkzaam is. Het is niet onze intentie om het kabinet alleen maar te herinneren aan eerder gemaakte afspraken. Dat zou te gemakkelijk zijn. Zelf zijn we hier ook hard bezig onze economie te veranderen van een maakeconomie naar een kenniseconomie. Op die manier willen we in NoordNederland bijdragen aan de nationale economie. Maar daar hebben we voorlopig de overheid nog wel bij nodig”, aldus Alders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer